≫ 

Oni već godinama seju strah na ulicama Priboja: Sterilišu pse lutalice, humana metoda će rešiti problem

- U planu je da se do kraja godine steriliše oko 150 pasa na teritoriji opštine Priboj

  • 2
Psi lutalice, loznica, Foto: Privatna arhiva

Povećan broj pasa lutalica problem je u svim delovima Srbije, a ni opština Priboj nije izuzetak. Iz lokalnog budžeta izdvajaju se velike svote novca na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica, stoga se sistematski pristupilo reševanju ovog problema. U cilju kontrole populacije uličnih pasa počeo je drugi krug njihove sterilizacije, a čitav postupak poveren je lokalnoj veterinarskoj ambulanti.

- U planu je da se do kraja godine steriliše oko 150 pasa na teritoriji opštine Priboj. Metoda je bezbolna, humana, a efikasna, praksa je pokazala da su sterilisani psi manje agresivni što će se pozitivno odraziti kako na smanjenje ujeda tako i na opštinski budžet - kaže za RINU veterinar dr Jelena Šipoš.

Prošle godine je ovom metodom bilo obuhvaćeno 98 pasa sa gradskog područja što je, procene su, više od polovine prisutne populacije a ove godine taj obuhvat je proširen.

Prema rečima doktorke Jelene Šipoš, radi se o veoma korisnoj i uspešnoj metodi kontrole povećanja populacije pasa lutalica čiji će pravi efekti biti vidljivi kroz neku godinu.

Rešavanje problema pasa lutalica je kompleksno i ne moguće bez učešća svih relevantnih činilaca. Iako je u Strategiji rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj koja je usvojena još 2014. godine definisano da je primarni cilj lokalne samouprave smanjenje populacije pasa lutalica i da je nosilac aktivnosti JKP Usluga, u okviru tog preduzeća do danas nije formirana zoohigijenska služba a kako stvari stoje, uskoro neće ni biti jer za to ne postoje ni tehnički ni kadrovski a ni finansijski uslovi.

Video: Čopor pasa napao radnika: Nije im se svidelo što se mota oko štenadi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    16. april 2022 | 12:34

    Bolje bi bilo da im se izvade zubi.jos nisam cuo da su kerovi nekog kecali,a bogami da su izujedali,jesu

  • misko

    16. april 2022 | 13:52

    posle sterilizaciju su ko svinje ko ce to da nahrani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA