≫ 

Počela je Strasna nedelja, a danas je Veliki ponedeljak: Veruje se da bi vernici trebalo da urade ove stvari

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede

  • 1
Žena crkva sveće Foto: Tanjug/AP

Poslednja nedelja Vaskršnjeg posta počela je danas, a Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol. Od davnina se naziva Velikom sedmicom, a svaki njen dan je u bogoslužbenim knjigama označen kao "Veliki i Sveti" zbog svetih i velikih događaja koji su se dogodili.

Strasnu sedmicu hrišćani provode u strogom postu, molitvi i pokajanju da bi se fizički i duhovno pripremili za najvažniji događaj crkvene istorije – čudo Uskrsa.

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.

Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu nedelju propisan je najstrožiji post, na vodi.

Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Suhojedenje, odnosno samo hleb i voda propisani su i za Veliku subotu, jedinu na vodi posnu subotu u toku godine. Meša se i uskršnjak, obredni kolač ukrašen bojenim jajima.

Veruje se da se na današnji dan trebate pokajati, ako ste ikada ikog izdali, a posebno obratite pažnju na decu i usmerite ih da vole i poštuju braću i sestre bez zlobe i zavisti, jer danas je praznik bratske i sestrinske ljubavi.

Video: Patrijarh Irinej o Uskrsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sestra

    18. april 2022 | 08:40

    Blagoslovi Hriste moga brata i sacuvaj ga od zla i od zlih ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA