Prekrečen mural lekarima superherojima u Novom Sadu: Ostao samo "tužan" zid

Mural koji prikazuje medicinare među Marvelovim i DC-jevim superherojima pojavio se na zidu 13. maja 2020. godine, na samom početku pandemije korona virusa, nekoliko dana nakon što je Srbija izašla iz vanrednog stanja

  • 7
Medicinari, superheroji, mural na Salajci, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mural na Salajci koji prikazuje medicinare među superherojima prekrečen je pre nekoliko dana, zajedno sa drugim grafitima na ovoj lokaciji.

Kako su za 021.rs naveli u privatnoj firmi koja je vlasnik objekata na kojima se nalazio mural, krečenje je urađeno u sklopu renoviranja prostorija, jer treba da budu iznajmljene.

Osim ovog murala, prekrečen je i niz drugih poruka na fasadama u sklopu ovog kompleksa, od kojih su neke neprimerene sadržine. Jedan od zaposlenih naveo je da zidovi često budu išarani grafitima, dodajući da mu je žao što je i lep mural morao da bude uklonjen.

Mural koji prikazuje medicinare među Marvelovim i DC-jevim superherojima pojavio se na zidu 13. maja 2020. godine, na samom početku pandemije korona virusa, nekoliko dana nakon što je Srbija izašla iz vanrednog stanja.

Uz lekara sa zaštitnom maskom bili su naslikani Spajdermen, Betmen, Kapetan Amerika i Ajronmen, a na dnu murala bilo je ispisano "#zanašeheroje".

Novi Sad se tada sa ovim muralom pridružio nizu svetskih gradova koji su se na sličan način zahvalili i odali priznanje lekarima, tehničarima, medicinskim sestrama i svim drugim radnicima u zdravstvenim ustanovama koji se bore protiv virusa korona.

Mural je nacrtao umetnik Uroš Štrboja koji je za tada rekao da su idejni tvorci i finansijeri želeli da ostanu anonimni. Posle nekoliko dana je saopšteno da iza murala stoji grupa Novosađana okupljena u Udruženje "Art na Zid" koji su ovim muralom želeli da odaju priznanje svim medicinskim radnicima.

Mural je od pojavljivanja privlačio pažnju Novosađana i smatrao se jednim od lepših u gradu, tako da su ga ljudi fotografisali i mesecima nakon što je oslikan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggi s

    18. april 2022 | 20:36

    Strašno lep mural uništen! Jel prekrečiti tako nešto je ravno uništenju!

  • Maja

    18. april 2022 | 21:24

    A sta drugo?! Pokazali smo koliko "cenimo" lekare, sto da budemo licemerni i cuvamo taj mural.

  • Mile

    18. april 2022 | 19:04

    na vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA