≫ 

"Pokidala" tužba srpskih studenata: Na Olimpijadi za pravnike osvojili drugo mesto

Jedanaest studenata sa osnovnih i master studija osvojilo je drugo mesto za najbolju tužbu, u konkurenciji 365 fakulteta iz celog sveta

  • 0

Tim studenata Pravnog fakulteta u Beogradu osvojio je, na 29. takmičenju "Willem C Vis Moot" iz Međunarodne trgovinske arbitraže, drugo mesto za najbolju tužbu, u konkurenciji 365 fakulteta iz celog sveta. Jedanaest studenata sa osnovnih i master studija predvodila je dr Milena Đorđević, profesorka Arbitražnog i Međunarodnog trgovinskog prava.

U emisiji "Magazin na prvom" profesorka Đorđević je rekla da je stručnoj i široj javnosti Pravni fakultet najpoznatiji po takmičenju u besedništvu koje se svake godine održava na dan Svetog Save.

- Iako je to takmičenje izuzetno važno i pokazuje kvalitet naših studenata u usmenom iznošenju argumenata, naš fakultet učestvuje i na brojnim stručnim takmičenjima gde se od studenata očekuje da, na osnovu zadatog zadatka, pripreme pisane podneske kako za tužioca tako i za tuženog a zatim da tu argumentaciju izlože pred tročlanim sudijskim većem koje ocenjuje ne samo kvalitet besedničkih veština već i kvalitet iznetih argumenata - naglasila je Milena Đorđević, prenosi RTS.

Član tima, student Luka Milošević smatra da je samo učešće na ovakvom takmičenju posebna privilegija jer mu prethodi višemesečna selekcija.

- U tim ulazi samo 10-tak studenata fakulteta koji svake godine upiše 1.400 brucoša. Zato je eliminacioni proces izuzetna prilika za sticanje kompleksnijeg znanja i veština od onih koje stičemo na redovnim studijama - poručuje Milošević.

Profesorka Milena Đorđević ukazuje na značaj takmičenja na kojem su naši osvojili drugo mesto.

- U Beču bili su studenti sa 365 fakulteta iz celog sveta, među njima timovi Harvarda, Kembridža, LSE i u takvoj konkurenciji prvo mesto pripalo je timu Hajdelberga, drugo mesto smo osvojili mi a treće univerzitet u Bernu - ističe profesorka Đorđević.

Kod nas preovlađuje pisana reč

Dodaje da je uspeh naših studenata tim značajniji jer se kod nas još uvek više pažnje poklanja usmenom ispitivanju studenata dok je u svetu ali i kod nas u praksi broj advokata koji dobiju priliku da usmenim obraćanjem "zasene" sud izuzetno mali. U Sjedinjenim Državama je to svega pet odsto od ukupnog broja advokata.

- I u Srbiji je teško očekivati da će sudija "pasti" na velike reči advokata. U našem pravosudnom sistemu ipak preovlađuje pisana reč. Zato je ovo takmičenje značajno za naše studente jer im daje uvid u druge vidove i načine formulisanja argumentacije - istakla je profesorka Pravnog fakulteta.

Još jedan član tima i gost Radio Beograda, student Pravnog fakulteta Zoran Kobal kaže da njega i njegove kolege nije pokolebalo to što u usmenim rundama nisu uspeli da se plasiraju u sam finiš takmičenja. Dodaje da je trgovinsko i arbitražno pravo jedna od najrazvijenijih grana prava.

Uspeh značajan i za BU

- Ovo takmičenje zovu i Olimpijada za pravnike, i imali smo jaku motivaciju da ostvarimo dobar rezultat - istakao je Zoran Kobal.

Profesorka Milena Đorđević ukazuje da je uspeh na takmičenju u Beču značajan i za Beogradski Univerzitet i celu akademsku zajednicu u Srbiji.

- Često slušamo o rang listama svetskih univerziteta. Jedan od kriterijuma je uspeh studenata na međunarodnim takmičenjima. Sa ponosom mogu da kažem da doprinosimo ugledu našeg fakulteta u svetu. A taj ugled se i oseća jer se na takmičenjima na Beograd gleda kao na Harvard i gde god da se pojavimo slovimo za favorite - zaključila je profesorka Arbitražnog i Međunarodnog trgovinskog prava Milena Đorđević.

Video: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA