≫ 

Počelo uređenje isposnice Svetog Save, ljudi nose ciglu po ciglu, kesu po kesu: "Želeli smo da damo deo sebe"

Do sada je stotine i stotine građana dalo doprinos

  • 1
Gornja Savina isposnica, planina Čemerno, isposnica Svetog Save Foto: Printskrin/Youtube/RSFranceIDF

Monasi manastira Preobraženje počeli su u ponedeljak uređenje isposnice Svetog Save ispod samog vrha Kablara, prostora ispred pećine i izgradnju konaka. Iznošenje građevinskog materijala moguće je jedino ručno, uzanom stazom koja je duga oko kilometar.

Do sada je stotine i stotine građana dalo doprinos obnovi Savine isposnice. Iznosili su ciglu po ciglu ili kesu po kesu do pećine, prenosi Ozonpress.

Na poziv Branka Radičevića do sada su organizovane tri velike akcije iznošenja materijala u kojoj je učestvovalo preko 150 članova organizacije Ultra trkači Srbije.

- Želeli smo da damo deo sebe u nešto što će biti urezano u večnost. Predložio sam treneru i oni su doneli odluku da dođu da pomognu, pa su ovde došli naši članovi iz Beograda, Čačka, Požege. Najteža deonica je pred sam izlaz isposnice gde se nalaze stene i sajle, a ispod nas litice, a džakovi od 25 kilograma cementa ili peska nositi na leđima, pridržavati se sajlama i iznositi do same isposnice - kaže Branko.

Sledeća veća akcija planira se u junu mesecu.

Savinje, odnosno Crkva Svetog Save – Savinje, se nalazi na strmim stenama, u pećini, na sredini planine Kablar. Do ove svetinje se dolazi uskom strmom stazom, peške.

Predanje navodi da je pećina bila isposnica Svetog Save, koji je svojom molitvom učinio da iz pukotine u steni potekne voda koju je Sv. Sava blagoslovio kao lekovitu („Savina voda“). 1938. godine u pećini je podignuta crkva koja je zbog rata osveštana tek 1966. godine.

Crkva Svetog Save – Savinje je pod upravom sveštenomonaha Manastira Preobraženje koji su još prošle godine započeli uređenje prostora oko isposnice.

Video: Ovo je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feral Cat

    19. april 2022 | 18:16

    Trebalo bi više ovakvih radnih akcija po našim manastirima i manastirskim imanjima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA