• 1
 ≫ 

Ima li spasa za Zlatarsko jezero? Najgora hidrološka situacija u poslednjih 10 godina

 ≫ 

Poboljšanje se očekuje sa prvim većim kišama i dodatnim topljenjem snega

  • 1
Zlatarsko jezero, hidrološka situacija,

Foto: RINA

Trenutni vodostaj Zlatarskog jezera iznosi osam stotina i šezdeset metara nadmorske visine, što je za petnaest i po metara iznad minimalne kote opisane vodnom dozvolom.

- Merenja su pokazala da je ovog proleća najnepovoljnija hidrološka situacija u poslednjih deset godina. Kroz sliv reke Uvac do akumulacije sada stiže tri puta manje vode nego prošle godine u istom periodu, stoga je i proizvodnja struje u prvom kvartalu za trideset odsto manja - rekao je za RINU Predrag Šaponjić direktor "Hidroelektrana Limskih".

Proizvodnja električne energije jedan je od razloga ovakvog stanja koje traje danima, koje se dodatno pogoršava usled loše hidrološke situacije.

Poboljšanje se očekuje sa prvim većim kišama i dodatnim topljenjem snega na planinskim područjima Zlatara i Jadovnika, kroz koje protiče reka Uvac. Iako slike izgledaju sablasno, iz Hidroelektrane Limskih potvrđuju da još nema opasnosti za biljni i životinjski svet koji se nalazi u jezeru.

- Stručne službe svaki dan proveravaju protok vode kroz turbine, obilaze akumulaciju i nije primećeno da trenutna kota jezera negativno utiče na biljni i životinjski svet, ili na potencijalnu eroziju zemljišta. Svakodnevno se nadležnim institucijama, inspekcijama i ministarstvu šalju izveštaji, a redovno se meri i kvalitet vode - ističe Šaponjić.

Video: Braniće srpske reke od gomile smeća koje pluta Limom: Na Potpećkom jezeru biće postavljena sajla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok