≫ 

Preminuo bivši predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Vitomir Mihajlović

Mihajlović je bio narodni poslanik

  • 1
Vitomir Mihajlović Foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji Vitomir Mihajlović preminuo je danas u 64. godini nakon kraće bolesti.

Mihajlović je bio narodni poslanik u VIII sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata. Bio je jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine.

Rođen je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.

Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja.

Stalno je ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, stoji u saopštenju Alijanse protiv diskriminacije Roma.

Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.

Alijansa protiv diskriminacije Roma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji i poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Vitomira Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA