Sveta Novomučenica Milica Beogradska drži krst i ima oreol: Poginula je na noši 1999, sad se vernici njoj mole

Lik tragično nastradale devojčice iz Batajnice oslikan je u tri svetinje

  • 14

Smrt Milice Rakić iz Batajnice simbol je stradanja Srba u NATO bombardovanju. Tada trogodišnja devojčica poginula je od gelera, sedeći na noši u svom kupatilu. To se desilo 17. aprila 1999. Od tada je prošlo 23 godine.

Freska sa likom devojčice nalazi se u tri manastira - dva u Srbiji i jednom u Bosni i Hercegovini. Tim povodom zaputili smo se u obližnji - manastir Tresije na Kosmaju.

Svetinja je podignuta još u vreme Nemanjića, na samom početku 14. veka. Više je puta rušena i obnavljana, što je sudbina većine srpskih bogomolja koje su sa narodom prošle kroz vekove pod Turcima, kasnijim ustancima, dva svetska rata. Poslednja obnova započeta je 1936.

Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

Manastir je posvećen Saboru Svetih Arhangela. U njemu je od ulaza sa desne strane sahranjen upokojeni starešina manastira, arhimandrit Jovan. Napred, ka krstu i oltaru, sa leve strane oslikana je freska sa likom male Milice.

U crveno-crnoj odeći, kakva je i upamćena sa fotografije u haljini i rolci, kratke kose, ali u starijem dobu, Milica gleda na posetioce Tresija. Drži krst u ruci, ima oreol. Oko njenog lika ispisano je: Sveta Novomučenica Milica Beogradska.

Ipak, kako saznajemo od protojereja stavrofora Ljubiše Smiljkovića, arhijereja i namesnika kosmajskog, Milica Rakić nije svetiteljka.

Lik sa freske, ne i svetiteljka

- Da bi SPC uzela u obzir kanonizaciju male Milice Rakić, koja je tragično postradala od NATO agresije, njen kult, odnosno njeno ime i mučeništvo, morao bi da bude široko rasprostranjen u svesti srpskog naroda i tek onda bi moglo da se razmišlja o njenoj kanonizaciji, što je vrlo moguće - kaže sveštenik u razgovoru za Telegraf.rs, napominjući da to nije okončana stvar.

Navodi da to što za sada nije uvrštena u red svetitelja ni u kalendar SPC, ne znači da neće biti.

Milica Rakić Foto: Privatna arhiva

- Mora da prođe neko vreme, koje će učiniti svoje, i najverovatnije će doći do toga. Ne samo ona, već svi mučenici koji su nastradali od NATO bombi, najverovatnije će biti upisani u kalendar, kao što su upisani Mučenici Kragujevački, Jasenovački i ostali u kalendaru SPC - objašnjava: - Moguće je da svi budu posvećeni jer su oni nevino stradali od ruke agresora, ne dajući otpor ni povod.

Izuzetak od pravila, ne i greška

Objašnjava da su mogući razlozi iz kojih se lik devojčice našao na fresci brojni, ističući slobodu autora i želju igumana. Iako je ovo izuzetak od pravila da na fresci bude prikazan lik svetitelja, dodaje da to nije greška.

- Samo njeno mučeništvo i godine u kojima je izgubila život, uvrstile su je u red mučenika. Isto kao što su svi mučenici postradali u bombardovanju, već sada u blaženstvu oca nebeskog - kaže.

Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

Dodaje i da nije greška moliti se pred tom freskom, te da ovo nije jedini primer takvog izuzetka da se oslika lik nekog ko nije posvećen.

- Nije greška nekoga od nas koji budemo pred njenom freskom u manastiru Tresijama, da joj iznosimo molitve, jer mi i pred svim našim pokojnima to činimo i molimo ih da nas pomenu u Carstvu nebeskom. To znači da niko od nas neće pogrešiti, ako stane pred tom freskom iako ona nije kanonizovana.

Mi imamo i freske ktitora koji zidaju i obnavljaju manastire, pa se tako može naći i freska cele porodice koja je učestvovala u obnovi manastira. Uopšte nije greška što se ona tu nalazi - ističe.

Kako sveštenik objašnjava, procedura je takva da se pitanje o kanonizaciji pokreće pred Sinodom SPC. Veruje da će se u budućnosti to i desiti.

Video: Sećanje na Milicu Rakić i decu stradalu u NATO agresiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    22. april 2022 | 21:58

    Ja im Milicu Rakic i sve ostale zrtve, nikada necu oprostiti, a ni zaboraviti.

  • Milos

    22. april 2022 | 22:34

    Tuzbu tuzbu tuzbu svagde i na svakom mestu - tuziti do besvesti bandu jer za ovo nema oprosta...!!!

  • С-17

    22. april 2022 | 22:46

    Нажалост овај усрани народ брзо све заборави.Свака част изузецима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA