≫ 

Bojan svoj posao ne bi menjao ni za šta na svetu: 15 godina se bavi ikonopisom, radio panagiju za patrijarha

- Mi smo kao neki mali naslednici prebogate Vizantije. Meni je fascinantno da su se u tom trenutku, najbolji majstori ovoga posla, bogonadahnuti Duhom svetim, stvarali baš u našoj Srbiji. To je nešto što me čini blagodarnim bogu što sam se rodio u toj zemlji - kaže Bojan Vasić iz Pirota

  • 2
Pirot  Bojan Vasić freskoslikar Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Piroćanac Bojan Vasić više od 15 godina bavi se vrlo uspešno freskoslikarstvom i ikonopisom, oslikao je veliki broj svetinja, posebno u Malom Jerusalimu, kako se među vernicima, zbog velikog broja hadžija i svetinja, naziva pirotski kraj.

Vasić je najponosniji na svoj nedavni rad - panagiju koju je oslikao za patrijarha Porfirija.

Vasić za Tanjug kaže da svoj posao ne bi menjao ni za šta na svetu, posebno zbog činjenice da se rodio u Srbiji, zemlji kojoj i mnogo veće države, kako kaže, mogu samo da zavide na srednjovekovnom freskoslikarstvu, "takvom kao da je božjih ruku delo".

- Mi smo kao neki mali naslednici prebogate Vizantije. Meni je fascinantno da su se u tom trenutku, najbolji majstori ovoga posla, bogonadahnuti Duhom svetim, stvarali baš u našoj Srbiji. To je nešto što me čini blagodarnim bogu što sam se rodio u toj zemlji. Ne znam šta bi me uzbudilo i pokrenulo više negoli, ne samo Sopoćani, ne samo Mileševa, ne samo Beli anđeo, već i sve to što se dešavalo, zbog čega moramo da budemo ponosan narod i na čemu mogu samo da nam zavide i mnogo veći narodi - kaže Vasić za Tanjug.

Njegov prvi posao bio je oslikavanje ikonostasa u pirotskom selu Poljska Ržana.

- Tada sam se bavio zanatstvom, zidao sam česmu i oslikao sam fresku na česmi. Ikonostas za tu crkvu mi je bio prvi posao, posle sam radio ikonostas za Manastir Svetog Ilije u Rsovcima na Staroj planini. Posle je to nekako krenulo - priseća se Bojan.

On je posebno ponosan na svoj nedavni rad - panagiju za patrijarha Porfirija.

- Sa jedne strane je lik Presvete Bogorodice, sa druge lik Svetog Porfirija, po kome je on dobio ime. Za svoj imendan, koga je nedavno proslavio, patrijarh je nosio baš tu panagiju i to mi je ogromna čast i radost - navodi Vasić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA