≫ 

Vaskršnja liturgija održana noćas u Hramu Svetog Save: Služio je patrijarh srpski Porfirije

Danas je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs

  • 1

U Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu u toku noći između subote i nedelje držana je vaskršnja liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, povodom Vaskrsenja Hristovog, koju Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju po Julijanskom kalendaru.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

Prema verovanju Hristos je na današnji dan vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 24. aprila slave najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs.

U nedelju, sa početkom u 9 časova, u tom hramu, uskršnju liturgiju služiće episkop marčanski Sava, koji je i vikar patrijarha.

U vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije, poručio je da smo sazdani kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani da budemo jedno, a da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva i poraz i sramota svakog čoveka kao ikone Božje.

Patrijarh Porfirije naglasio je da se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi i da najviše stradanja podnosi običan čovek i pozvao je na molitvu Vaskrslom Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove.

Vaskršnje slavlje za vernike označava i kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno.

Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života a crveno jaje znači radost.

Narod se na Vaskrs međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!". 

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.

Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA