Uživajte danas u lepom vremenu, popodne sledi preokret: Munje će parati nebo gotovo svaki dan do vikenda

Tek sledećeg vikenda uslediće stabilizacija vremena

  • 4
Hram Svetog Save Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U Srbiji će na Vaskrs biti toplo, do 27 stepeni, uz jaku košavu i pesak iz Sahare. Poslepodne na severu uz grmljavinske oluje, lokalno i grad. Do kraja aprila veoma promenljivo, tipično prolećno vreme, uz manje zahlađenje oko 28. aprila.

Ovako ukratko prognozira vreme u narednom periodu naš meteorolog Đorđe Đurić.

- Srbija je danas pod uticajem ciklona, koji se sa zapada Evrope premešta preko oblasti Alpa ka centralnoj Evropi. Kako se Srbija nalazi u prednjem delu ciklona, preovladavaju snažna južna i jugozapadna visinska strujanja, pa sa juga i sa Mediterana struji i topla vazdušna masa. Istovremeno, snažna južna i jugozapadna visinska strujanja donose i čestice peska iz Sahare, zbog čega je atmosfera nad nama danas veoma zamućena, a u predelima sa padavinama pljuskovi će sadržati čestice pustinjskog peska iz Sahare, što je bio slučaj i prethodnih dana. Reč je o potpuno prirodnoj pojavi pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji.

Danas nas očekuje topao dan, ali i dosta oblaka.

- Sredinom dana i posle podne u zapadnim i severnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito i uglavnom na području Vojvodine, Podunavlja i Braničevskog okruga, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje suvo - naveo je Đurić.

- Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrovima i obilnim pljuskovima, ali će ove grmljavinske oluje biti lokalnog i kratkotrajnog karaktera. Potom će pred sam kraj dana ovaj sistem da se izmesti dalje na istok ka Rumuniji, pa će i na severu Srbije uslediti razvedravanje i tokom večeri biće vedro. Već u toku noći i u ponedeljak ujutro preko zapadnih i severnih predela Srbije iz Bosne i Hrvatske preći će novi oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i on će tokom ponedeljka vrlo brzo da se izmesti ponovo na istok, dalje preko Rumunije. U ostalim predelima Srbije u ponedeljak će biti suvo, ujutro i pre podne vedro, a sredinom dana i posle podne umereno oblačno, ali suvo.

Prognoza vremena Printskrin: RHMZ

Danas i sutra vetrovito

- U većem delu Srbije danas će duvati umeren do jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima. Sredinom dana u Bačkoj vetar u skretanju na jak jugozapadni, a pred kraj dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije vetar će biti u skretanju na jugozapadni i biće u slabljenju. U ponedeljak će duvati umeren vetar zapadnih smerova. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 23 do 27 stepeni, u Beogradu do 25, a u ponedeljak od 20 na severu i zapadu Srbije i u Beogradu do 24 stepena na istoku i jugoistoku Srbije.

Narednih dana lokalne oluje

U utorak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i toplo, sredinom dana i posle podne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, u Beogradu do 22.

U sredu sunčano i toplo. Ujutro i pre podne u severnim predelima Vojvodine, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 18 stepeni na severozapadu do 26 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 22 stepena, a po prodoru hladnog fronta u osetnijem padu.

U četvrtak u svim predelima Srbije biće umereno do pretežno oblačno i sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz prestanak padavina do kraja dana na severu Srbije. Duvaće pojačan severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 13 do 19 stepeni, u Beogradu do 15.

U petak će Srbija i dalje biti pod uticajem hladnije vazdušne mase sa severoistoka, a u prilog tome ići će i severno strujanje i jačanje snažnog anticiklona sa severozapada Evrope, koji će Srbiji doneti visok vazdušni pritisak i stabilizaciju vremena. Na severu i na zapadu Srbije biće suvo sa sunčanim intervalima, a na jugu i na istoku promenljivo oblačno, još ponegde sa kišom.

Maksimalna temperatura biće od 15 do 19 stepeni, u Beogradu do 17.

Vreme za vikend stabilnije

Za sledeći vikend uslediće stabilizacija vremena.

U subotu u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala i biće umereno toplo.

Pred kraj dana vetar će biti u skretanju na jugoistočni i biće u pojačanju.

Maksimalna temperatura biće od 17 do 21 stepen, u Beogradu do 20.

U nedelju će biti sunčano i umereno toplo, uz maksimalne temperature oko 20 stepeni.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, a u Pomoravlju i Podunavlju jaka košava, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Kada je reč o minimalnim jutarnjim temperaturama, one će do kraja aprila u većem delu Srbije biti oko 10 stepeni.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj aprila od 17 do 22, vidimo da će maksimalne temperature do kraja meseca biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, osim danas kada će biti za pet stepeni više i u četvrtak i petak kada će za oko pet stepeni biti ispod prosečnih vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandokan

    24. april 2022 | 11:35

    Dugo nam i trajalo lepo vreme.

  • A. P

    24. april 2022 | 12:35

    Vama fali svma pozitivna energija, kada se raspravljate na danasnji dan.

  • Đura

    24. april 2022 | 13:48

    A ovo oblačno i sumorno vreme je kao toplo, bolje kiša da padne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA