≫ 

Humani policajac Saša (42) je krv dao čak 92 puta: Najmlađi je davalac sa toliko donacija i ne želi da stane

Osim što donira krv na svaka 4 meseca, on je potpisnik i kartica za doniranje organa i kostne srži

  • 11

On je policajac, njegov poziv je odgovoran i hrabar, samim tim i human. Bez obzira na to, svoju humanost pokazuje i na drugačiji način, jer je pripadnik policije Srbije koji je najviše puta dao krv. Saša Mladenović, rodom iz Prokuplja, inspektor u Nišu u Odeljenju kriminalističke policije, ima 42 godine, a do sada je krv dao čak 92 puta.

Nije prestajao ni za vreme najvećeg jeka epidemije korona virusa. Za njega je obaveza, a pre svega želja da crvenu tečnost daje na svaka tri meseca. Osim titule da je najhumaniji policajac, ima i titulu da je davalac koji je najviše puta donirao krv kada se uzme njegov broj godina i broj koliko puta ju je dao.

- Prvi put sam krv dao sa nepunih 18 godina, da budem precizan sa 17. Od malena sam voleo da pomažem ljudima, takav sam i danas. Rođen sam na Sveta Petku, možda ima nešto i u tome, ali jednostavno, sve činim iz humanih razloga. Dovoljno je da znam da moja krv nekom može da pomogne - kaže Saša Mladenović za Telegraf.rs.

Jubilarni 90. put Saša je krv dao u novembru 2021. godine. Ako vratimo sećanje unazad, tada je bio jedan od najtežih talasa korona virusa. Posle toga, to je učinio još dva puta.

- 92 puta sam do sada dao krv, i to je najviše u Srbiji po broju godina i po broju davanja, a i u Evropi, mislim. Već 20 godina dajem krv četiri i više puta godišnje. Uglavnom, doniram je na svaka tri meseca, odlazim u Zavod za transfuziju sam, ali i po pozivu kada treba - priča Saša za naš portal.

Da stane ne planira. Ima ljudi u Srbiji, kaže, koji su od njega dali i više puta krv, i po 100 puta, ali su bar deceniju, dve stariji od njega. Ali, ne postoji niko ko je sa 42 godine 95 puta dao krv.

Ovaj porodični čovek koji ima dvoje dece je A pozitivna krvna grupa. Ističe da je srećan što može da pomogne.

- Srećan sam što mogu da pomognem, i to me ispunjava. To ću činiti sve dok me zdravlje bude služilo. Žao mi je što davalaca nema više, i zato stalno pozivam sve koje mogu da to učine. Hrišćanski je pomagati - napominje on.

Osim što redovno popunjava karticu Zavoda za transfuziju, on je i potpisnik donorskih kartica za davanje organa i koštane srži. Do sada nije imao priliku da i na taj način nekome pomogne, ali...

- Kada bi se sklopile sve kockice i bio odgovarajući donor, bez razmišljanja bih to učinio - kaže Mladenović koji je donorsku karticu među prvima potpisao na VMA.

Ko može da donira krv

Usled praznika, broj raspoloživih jedinica krvi je smanjen. Davanje krvi je, pre svega, dragoceno za pacijente kojima je krv terapija koja im spasava život. Ali davanje krvi ima i brojne pozitivne uticaje na davoace za njihovo emocionalno i fizičko zdravlje, jer pomažući drugima pomažemo i sebi, smanjujemo stres, poboljšavamo raspoloženje, povećava se osećaj zajedništva koji je posebno važan u vreme pandemije kada smo postali izolovaniji nego inače.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

To znači da je potrebno da je davalac zdrav, da je teži od 50 kilograma, da mu je telesna temperatura do 37 stepeni, da ima od 50 do 100 otkucaja srca u minutu, da ima normalan krvni pritisak, da nema uvećane limfne žlezde vrata i pazuha, kao i jetru i slezinu...

Muškarci smeju da daju krv na svaka tri meseca, a žene na četiri.

Prosečan davalac krvi u Srbiji, inače, ima u proseku 38 godina, stalno je zaposlen i ima porodicu. Većinu dobrovoljnih davalaca krvi čine muškarci (73,5 odsto), dok su žene zastupljene u manjem procentu (26,5 odsto), što je uobičajeno i u drugim zemljama.

Video: Borovčanin uručio sportsku opremu porodici Beriša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    25. april 2022 | 14:16

    BRAVO! SVAKA ČAST! POŠTOVANJE!

  • Danijel

    25. april 2022 | 15:28

    U Becu ima da das krv i zove se Plasmaspenden i dobijaju se pare za to .Prvi put 0e drugi put 60e a treci 25e ..ja sam tako uradio 2017 godine i treci put sam pao u nesvest..inace sam procitao da je greh prodavati krv za novac.

  • dragutin topic

    25. april 2022 | 16:18

    Kako je moguce da je dao krv 92 puta, a ima 42 godine? Ako na svaka 4 meseca daje krv, to je 3x godisnje, ako je poceo sa 16 godina da daje to je 78x , tako da neko lagiAli svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA