≫ 

Danas je Svetli utorak: Za ovaj dan se vezuju običaji i verovanja šta treba raditi, a šta se ne bi smelo

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini

  • 0
Vaskrs kod Hrama Foto: Đorđe Čolović

Praznik Hristovog vaskrsenja proslavlja se tri dana, a običaj je da se porodica i iz najudaljenijih krajeva okupi i veseli. Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskrsni utorak, a tada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Kako u većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana, na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja na kojima se goste rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, pa je to vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva.

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Današnjim danom se završava trodnevno praznično veselje, pa i dalje u kuću dolaze rodbina i gosti.

Najradosnije su one porodice u kojima se, baš na ovaj dan, rodi dete, jer se smatra da će ga pratiti sreća i da će imati dug život. U nekim krajevima Srbije, na Vaskršnji utorak se priređuje svadba kako bi mladi par imao sreće i brojno potomstvo.

Kao i tokom prethodnih dana praznika, ni na Vaskršnji utorak ne valja se raditi bilo kakve teže kućne poslove. Pogotovo nije dobro prati, šiti ili krpiti mušku odeću, kaže verovanje, naročito ako pripada budućim vojnicima. Svetli utorak je dobar dan za putovanja, a stari običaj je da putnici požele želju i ona će im se sigurno ispuniti.

Tokom čitave ove nedelje se nijednog dana ne posti, a sve do srede važi i običaj kucanja uskršnjim jajima. Nedelja se zove još i Tomina nedelja, jer se završava danom posvećenim apostolom Tomi. Zovu je još i Vodena nedelja, dobro je izaći na neku reku, potok, pa i poprskati se vodom koja, po starinskom verovanju, tera "zle duhove i demone".

Video: Obradujte najmlađe najslađim vaskršnjim zalogajima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA