Početak projekta "Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima"

Fondacija UNITAS u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u borbi protiv trgovine ljudima

  • 0
Trafiking, trgovina ljudima, prodaja žena, belo roblje, human trafficking Foto: Shutterstock

Fondacija UNITAS, zajedno sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije, pokreće projekat "Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima". Obuka će podrazumevati pružanje potrebnog znanja zaposlenima u hotelima da prepoznaju indikatore situacija koji mogu ukazivati na potencijalno odvijanje trgovine ljudima u hotelu. Uz trgovinu drogom i oružjem, trafiking spada u tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti. U ovoj kriminalnoj industriji godišnji profit iznosi više od 152 milijarde dolara na globalnom nivou.

Obuke zaposlenih u hotelima u Srbiji su jedan od instrumenata za sprovođenje ciljeva Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koje je potpisalo to Ministarstvo.

-Ovaj dokument Vlade Republike Srbije razlikuje 20 oblika nasilja nad decom, među kojima je i nasilje u online svetu, ali i trgovina ljudima. Sva ministarstva koja su potpisala Opšti protokol obavezana su da definišu posebne protokole za zaštitu dece od nasilja. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikaciju u okviru svog delokruga rada procenilo je da edukacijom hotelijera za prepoznavanje trgovine ljudima direktno ispunjava cilj kako Opšteg tako i posebnog protokola, a to je zaštita dece od nasilja, odnosno od trgovine ljudima kao jednog od najtežih zločina protiv čovečnosti - istakla je Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koji je osnovan 2017. godine.

Ona je dodala da se dosadašnja intervencija svodila na prijavljivanje sumnje policiji i drugim nadležnim institucijama.

-Bitno je da se kroz projekat obuke za prepoznavanje trgovine ljudima senzitivišu svi iz hotelijerske industrije koji mogu doći u kontakt sa trgovcima ljudima i/ili žrtvama da prepoznaju kritičnu situaciju i blagovremeno odreaguju. Na ovaj način obezbeđujemo dodatnu sigurnost građana i turista. Najopštiji cilj je podizanje svesti šire javnosti da je trgovina ljudima sveprisutna - naglasila je Emina Beković.

Edukaciju radnika u hotelima širom Srbije o tome kako da identifikuju žrtve trafikinga i uoče sumnjive situacije vodiće trening menadžeri Fondacije UNITAS.

-Prijavljivanje sumnjivih slučajeva je ključan vid prevencije trgovine ljudima. Obuke hotelijera su upravo način da to postignemo, tako što će zaposleni kroz ključne pokazatelje identifikovati trgovce ljudima, biti svesni opasnosti i reagovati adekvatno kada primete bilo šta sumnjivo. Verujemo da će ovaj vid edukacije doprineti borbi protiv trgovine decom, kao i drugih vidova nasilja i eksploatacije - istakla je Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije UNITAS.

Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Fondacija UNITAS već nekoliko godina sarađuju na različitim projektima, čiji je cilj prevencija trgovine ljudima posredstvom edukacije dece, omladine i odraslih. Tokom 2021. godine započete su obuke učitelja o bezbednom ponašanju na internetu, ali i svih onih koji imaju obrazovni i vaspitni uticaj na najmlađi deo populacije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA