≫ 

Brat i sestra poginuli s bakom u bombardovanju autobusa: Drugari im posle dve decenije podigli spomen ploču

Brat i sestra, Nikola i Marija Petrović iz Gračanice poginuli su sa svojom bakom pre 23 godine godine, kada je NATO avijacija granatirala autobus na magistralnom putu Priština – Niš u Lužanu

  • 3

U dvorištu Osnovne škole "Kralj Milutin" u Gračanici postavljena je spomen ploča Petrovićima, Mariji i Nikoli, koji su 1. maja 1999. godine stradali u NATO bombardovanju u Lužanu. Spomen ploču podigli su njihovi školski drugovi, navodi Medija centar Čaglavica.

Brat i sestra, Nikola i Marija Petrović iz Gračanice poginuli su sa svojom bakom pre 23 godine godine, kada je NATO avijacija granatirala autobus na magistralnom putu Priština – Niš u Lužanu.

- Ova spomen ploča je sećanje na njih, ovde u dvorištu Osnovne škole "Kralj Milutin", da se generacije koje prolaze sete njih i vide da su i oni bili đaci ove škole, da su tračigno nastradali od NATO agresora u autobusu - rekao je Miodrag Živić iz Gračanice.

- Posle 23 godine okupili smo se ovde generacija 82. i 84. podigli smo spomen ploču u znak sećanja na naše prijatelje, drugare iz školske klupe koji su nastradali 1999. godine u autobusu kod Lužana. Velika tuga i veliki gubitak za porodicu. Mi ih ne zaboravljamo oni će uvek da žive kroz naše sećanje, kroz naše price, ali da se i ostali sećaju, da vide, da se ne zaboravi da su nastradali od NATO agresora - kazala je Tatjana Popović.

Postavljanju ploče prisustvovali su i Dragiša i Zorica, roditelji Nikole i Marije. Njihovim vršnjacima zahvalili su se na ovoj inicijativi.

- Dobro je da su se setili, da se ne zaboravi, jer ovde će deca nastaviti da idu u školu, dolaziće nove generacije pa da se sećaju na njih i da ih obilaze. Ja više ne znam šta da kažem, ovo nikad neću moći da zaboravim - rekao je Dragiša Petrović.

Dragiša i Zorica, juče su, kažu, po prvi put posle 23 godine otišli na mesto gde su Nikola i Marija poginuli.

- Dosta su nam obećavali da nas odvedu, ali niko nije smeo, a juče smo prvi put bili da obiđemo mesto gde se to dogodilo i da im zapalimo sveće, posle 23 godine - kazao je Petrović.

Po Nikoli i Mariji Petrović danas nose naziv dve ulice u Gračanici, gde njihovi roditelji i dalje žive. Na gračaničkom groblju gde su sahranjeni, danas je održan i parastos.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun

    3. maj 2022 | 06:49

    To su fasisti a ne Nato i zato netreba ulazit u njih ni pi koju cenu. to su Anericke marionete koji su nastavili hitlerov pohod u osvajanje planete.

  • Srki

    3. maj 2022 | 06:05

    NIJEDAN SRBIN NECE ZABORAVITI STA JE NATO URADIO 1999 ALI NAZALOST IMA SRBA KOJI SU ZABORAVILI DA JE NATO USTVARI EU ...

  • Manjača

    3. maj 2022 | 06:35

    A drzava Srbijica ih zaboravila.......zalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA