≫ 

Muzej žrtava genocida protestuje zbog ražnja pored spomenika "Sloboda": To je anticivilizacijsko ponašanje

Zbog pečenja praseta kraj spomenika "Sloboda" sačinjen je zapisnik protiv NN lica, pečenje praseta je zaustavljeno u početnoj fazi pa je sprečeno dalje uništavanje

  • 2
Fruška gora, spomenik pečenje prasence prvi maj Foto: JP "Nacionalni park Fruška gora

Muzej žrtava genocida apelovao je na građane da se "dostojanstveno odnose prema kulturnim dobrima koji svedoče o stradanju i/ili junaštvu predaka tokom Drugog svetskog rata", javlja 021.rs.

Kako se navodi, na mnogim lokalitetima širom Srbije su tokom 1. maja zatečeni prizori "neodgovornog, anticivilizacijskog i destruktivnog ponašanja pojedinih građana".

Jedan od takvih primera, podseća Muzej, koji je dokumentovan fotografijama, dogodio se i kod monumentalnog spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu.

- Naši neodgovorni sugrađani demonstrirali su neprimereno ponašanje i zakonom kažnjiv odnos prema nepokretnom kulturnom dobru - delu velikog Sretena Stojanovića podignutom 1951. godine - navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Oni pozivaju nadležne da bez odlaganja identifikuju i sankcionišu počinioce ovog prekršaja.

- Pozivamo sve građane da na odgovoran, primeren i dostojanstven način brinu o kulturnoj baštini koja svedoči junaštvu i stradalništvu naših zajedničkih predaka u periodu između 1941. i 1945. godine -  zaključuje se.

Podsetimo, zbog pečenja praseta kraj spomenika "Sloboda" sačinjen je zapisnik protiv NN lica. Pečenje praseta je zaustavljeno u početnoj fazi, pa je sprečeno dalje uništavanje spomenika, a u ovom slučaju dalje će postupati nadležni organi.

Video: Posekli zdravo drvo na Košutnjaku da bi raspalili roštilj!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA