≫ 

"Sedi kući", "Niko si i ništa", "Ti si samo žena": Eleonora trpela nasilje u vezi, sad osnažuje druge u borbi

Influenserka Eleonora Predin je napravila video sa ciljem da pruži podršku i motiviše žene koje su doživele neku vrstu nasilja da se osnaže i progovore

  • 16

"Kriva je zato što se obukla provokativno", "Verovatno ga je isprovocirala", "Zašto je ćutala do sada", samo su neki od komentara koji se upućuju na račun žena koje trpe ili su trpele određene vidove nasilja. Osude žrtava sve češći su deo naše svakodnevice, a uglavnom se sreću u javnoj sferi, odnosno na društvenim mrežama.

Lično loše iskustvo, ali i negativan narativ o žrtvama nasilja kojim se one obeshrabruju, podstaklo je influenserku Eleonoru Predin da na svom Instagram profilu pokrene jedan zanimljiv projekat. Naime, video snimcima praćenim određenom pričom, obraća se svojim pratiocima sa ciljem da ih motiviše i ohrabri u borbi protiv nasilja i nasilnika.

Prvi video Eeleonora je posvetila govoru o fizičkom i psihološkom nasilju nad ženama, što je bio i povod da sa njom razgovaramo o ovoj važnoj temi. Sve je počelo onog trenutka kada je od žena koje je prate počela da dobija poruke u kojima su delile svoja lična, potresna iskustva.

- Profil je od samog starta namenjen motivaciji i često sam delila snimke i poruke takve sadržine. Dosta žena mi piše i kroz tu komunikaciju primetila sam da su mnoge od njih nesigurne i nesrećne. Uopšte čak i nema tog kliše trenutka da su one zavidne ili ljute, nego su više potištene i bez samopouzdanja. Došla sam tako na ideju da, pored svih prethodnih videa koji su bili uvertira, napravim baš ovaj. I veoma sam srećna kako su ga prihvatile. Znam čak i da bi dosta više dosegao da kod mnogih, posebno žrtava, ne postoji strah da pričaju o tome. To mogu da razumem, pa mi je zato važno da je moja poruka stigla na pravu adresu i uspela da ohrabri nekog - navodi ona.

Nipodaštavanje, ponižavanje i vezivanje žena i njihovog položaja isključivo za privatnu sferu su najčešći vidovi nasilja povodom kojih su joj se pratiteljke obraćale.

- Žene su mi se javljale posle videa i pisale svoje lične priče. Nisam radila statistiku, ali je većina njih pisala žaleći se na to da su trpele i trpe psihološko nasilje i ponižavanje, na primer: "Sedi kući", "Ti si niko i ništa", "Ja donosim pare", " Ti si samo žena"... A bilo je i onih sa iskustvima seksualnog nasilja, gde nikada nisu pitane da li su umorne, da li žele to, nego žena uvek mora da pripada muškarcu kad god on to želi. A kad ideš protiv svoje volje to nije ništa drugo do nasilje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Eleonora Predin (@eleonora_predin)

I sama Eleonora imala je negativna iskustva i bila žrtva nasilja. Zbog toga, u svom videu je, kako kaže, unela i dosta toga ličnog.

- Dosta segmenata u tom videu je iz mog ličnog iskustva. I sama sam trpela nasilje, ali sam uspela na kraju da se izborim za sebe, što želim i drugim devojkama koje imaju te probleme. Dosta njih mi piše kako imaju decu, nemaju posao i slično. To nisu olakšavajuće okolnosti, ali nije nešto što se ne može prevazići. Ipak, ja nisam u koži drugih žena i samo one znaju kako im je. To moramo da uzmemo u obzir i da ne osuđujemo žrtve koje se plaše da progovore. Dosta je faktora koji utiču na te stvari. Mislim da žrtva mora mnogo da doživi da bi došla do te tačke da se pokrene i uradi nešto. Možemo mi sa strane da govorimo bilo šta, ali dok osoba sama ne preseče i odluči da pomogne sama sebi, to se neće promeniti - dodaje naša sagovornica.

Borba i ohrabrivanje su, ističe, veoma teški procesi za koje je, pored snage volje, veoma važna i podrška.

- Onog trenutka kada sam bila spremna i pomislila: "Ne mogu više ovo da izdržim", onda se desila promena. Prolazila sam kroz dosta različitih terapija da pomognem sebi, da budem samostalnija, hrabrija, odlučnija, da bih mogla da napravim tu promenu. Zato bih volela da pružim podršku ženama da i one krenu tim putem. U SOS ženskom centru imaju i besplatne seanse, a pouzdano znam da je razgovor taj koji mnogo pomaže. Sve ono što se njima dešava na neki način se prećutno dozvoljava, a to je zato što svako od nas iz vaspitanja i prethodnih iskustava vuče neka uverenja. Zato duboko i posvećeno mora da se radi na sebi, da se čovek išisti od tih pogrešnih razmišljanja. Na primer, ja sam date razvedenih roditelja, tatu nisam ni upoznala. Verovatno zbog toga sam imala taj koncept veze da to mora da bude burno, jer ako nije tako, ako se ne mučim onda to nije ljubav. Dakle, loša uverenja moraju da se otklone - navodi Eleonora i dodaje:

- I mnogo muškaraca mi se posle videa javljalo sa rečima: "Ali ne znaš šta mi sve trpimo". Navodili su da su i oni žrtve fizičkog nasilja, i primere da su žene htele da im fizički naude, seku arterije, proveravale im mobilne telefone, tukle im drugarice... To je i bila poenta, da se jave svi oni koji su žrtve, bez obzira da li su muškarci ili žene. Zato je vrlo važno kako se obraćate ljudima na društvenim mrežama. Uticaj mreža je ogroman i pre nego što izbacim nešto dobro razmislim, pročitam više puta i trudim se da poruke budu konkretne.

Eleonora je na kraju navela da je ovo jedan u nizu videa koje priprema za svoje pratioce, a koji se tiče teme nasilja. Sledeći će se baviti motivacijom i osnaživanjem žrtava nasilja, a trebalo bi da na mrežama osvane tokom ovog meseca.

Video: Ekspresno uhapšen nasilnik sa Ade Ciganlije: Srpska policija obavila odličan posao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    3. maj 2022 | 20:09

    Letećeš iz stana, uzeću ti sve što imaš, dete videti nećeš više nikada, mali ti je jedva si dete napravio, nisi ti miško, ti si gmaz, pričaću detetu da si impotentan, drugi muškarci zarađuju bogatstvo a vidi tebe, jel si nesposoban običan bojler i šporet da popraviš, ja sam trebala da se udam za moćnog muškarca a ne za šonju, džaba ti fakultet kad ne umeš da napraviš pare, sposobni muškarci vode porodicu na dva letovanja a ne bednih 12 dana u Egipat...

  • Goran

    3. maj 2022 | 19:31

    A gde je psihicko nasilje nad muskarcima?? Zasto samo psihicko zlostavljanje zena?? sve je to podjednako i muskarci i zene.. zene nisu nista bolje, cak naprotiv

  • ja

    3. maj 2022 | 22:56

    Izvinjavam se,ali ja ne razumem zene koje trpe nasilje.U braku sam vise decenija,nije uvek idealno ,bude neslaganja,ali sve ima granicu.Muskarac moze samo jednom da me udari i uvredi,drugu priliku mu necu pruziti.Mislim da je vecina zena,koje trpe nasilje,odrastala u porodici gde je toga bilo.Moja je sreca sto smo moj suprug i ja iz takvih brakova gde su se roditelji postovali ,nas brak je takav i takav brak ima moje dete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA