Danas posebno slavimo vatrogasce, koji zbog nas skaču u vatru: Zauvek gorite u srcima onih koje ste spasili

Heroji iz plamena, hrabri, odvažni, predusretljivi, efikasni, brzi, pouzdani, ažurni, odlučni, neustrašivi i požrtvovani, a naši!

  • 1
Stefan Čiča vatrogasac, požar soliter Novi Beograd Beba Foto-kolaž: Tanjug/Tara Radovanović

Međunarodni dan vatrogasaca, heroja, koji svakodnevno požrtvovano, rizikujući sopstvene živote spasavaju tuđe, obeležava se danas. Samo u poslednjih godinu dana bili smo svedoci bezbroj situacija u kojoj su vatrogasci bili u centru pažnje zbog svojih podviga. Nastavljali su da gase požare čak i kada bi ih nesvestica hvatala. Njihove akcije nekada traju i po 15 sati, a oni ne posustaju, sve dok ne spasu svakog ugroženog. 

Nije bitno da li je požar u kući, zgradi, da li gori auto, splav, ili tržni centar, ili nisko rastinje, na 0 ili 40 stepeni - oni su uvek tu.

- Hrabri, odvažni, predusretljivi, efikasni, brzi, pouzdani, ažurni, odlučni, neustrašivi i požrtvovani, a naši! Svim vatrogascima-spasiocima čestitamo njihov Međunarodni dan - stoji u saopštenju MUP-a.

Svedočimo svakodnevnim herojskim podvizima ovih junaka, a samo jedan od primera je Stefan Čiča, hrabri mladić koji je spasio bebu iz požara u Zemunu, a potom istom dečaku kumovao na krštenju. Nekoliko meseci kasnije, Čiča je 13 sati gasio i veliki požar u kineskom tržnom centru, u Bloku 70, a potom i u tržnom centru u Obrenovcu.

I svaki put kada smo razgovarali sa njim, ovaj mladić je bio skroman, kao da nije svestan svojih podviga. Takvi su, valjda, pravi heroji.

Vatrogascima nije bitno da li su ugroženi ljudi ili životinje. I za jedne i za druge rizikuje svoje živote.

Pisali smo o njima kada su brzom reakcijom spasili trogodišnju devojčicu iz lifta u Užicu. Pisali smo i kada su spasili psa koji je upao u šaht dubok dva metra. Nismo ih preskočili ni kada su u selu Drijetanj kod Užica vatrogasci spasili preko 3.000 knjiga iz jednog stambenog objekta.

Isticali smo ih ponaosob i kad nije bilo konkretnog događaja, pa smo vam predstavili i Danijelu Santrač, prvu žena vatrogasca u istoriji Vatrogasne brigade Novi Sad. Iskreno nam je rekla da je pred njom uvek velika odgovornost, ali da je prisutan i strah.

Pisaćemo o njima i ubuduće, govorićemo o podvizima o kojima oni ne bi pričali jer ih čeka novi zadatak. Nemaju oni vremena za samopohvale. Objavljivaćemo fotografije iz vatre, u koju ulaze kao da nije ništa strašno.

Međunarodni dan vatrogasaca uspostavljen je zbog smrti pet vatrogasaca u tragičnim okolnostima burnog požara u Australiji.

Video: Priča o vatrogascu Stefanu Čiči koji je spasao bebu iz požara

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA