≫ 

Stotine dece na ulicama u Kragujevcu: Đurđevdanski karneval u centru grada, podeljene i nagrade

Dan grada Kragujevca obeležava se u znak sećanja na Skupštinu održanu 1818. godine u Vraćevšnici, kada je knez Miloš Obrenović doneo odluku da Kragujevac postane prestonica Srbije

  • 0

Svečanom sednicom u Staroj skupštini danas je počelo obeležavanje Dana grada Kragujevca, posle čega je više stotina dece prodefilovalo centralnim gradskim ulicama na tradicionalnom Ðurđevdanskom karnevalu.

Na svečanoj sednici u skupštini zaslužnim građanima uručene su Ðurđevdanske nagrade i Plaketa Svetog Ðorđa.

Dan grada Kragujevca obeležava se u znak sećanja na Skupštinu održanu 1818. godine u Vraćevšnici, kada je knez Miloš Obrenović doneo odluku da Kragujevac postane prestonica Srbije.

Prisutnim zvanicama obratio se gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je rekao da Kragujevac slavi uspehe "između dva Ðurđevdana" i zahvalio se svima koji su pomogli da Kragujevac istraje u očuvanju kamena temeljca, koji je postavio Miloš Obrenović, preneo je Tanjug.

Navodeći primere uspeha u razvoju grada, on je rekao da se u Kragujevcu na svakom koraku otvaraju nova gradilišta za bolje puteve, vodosnabdevanje, za nova radna mesta.

Dašić je Plaketom Svetog Ðorđa odlikovao zaposlene u Domu zdravlja Kragujevac, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava i Univerzitetskom Kliničkom centru za brigu i pomoć građanima i gradu. Takođe, Ðurđevdanske nagrade uručene su pojedincima za izuzetne doprinose u raznim oblastima.

Jedan od nagrađenih Kragujevčana je i paraolimpijac, reprezentativac Srbije u streljaštvu Dragan Ristić, koji je istakao da ova nagrada pored zlatnih medalja i brojnih uspeha u sportu, za njega predstavlja nešto više kao rođenom Kragujevčaninu.

- Otac mi je rođen u Kragujevcu, kao i deda i za našu porodicu ovo je jedan veliki dan i značajan uspeh, pogotovo što je grad prepoznao moj uspeh i rad - rekao je proslavljeni strelac.

Nakon svečane sednice, tradicionalni Ðurđevdanski karneval u kome je učestvovalo više stotina mališana prodefilovao je centralnim gradskim ulicama, a na Trgu Slobode ispred Skupštine grada od 20 sati biće organizovan veliki đurđevdanski koncert, uz tradicionalni vatromet. Nakon vatrometa, nastupa i legendarna grupa Smak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA