≫ 

Otkriven spomenik čuvenom glumcu u Niškoj Banji: "Ljubiša je bio izvrstan čovek"

Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji otkriven je spomenik legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Ljubiši Samardžiću

  • 2

Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji otkriven je spomenik legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Ljubiši Samardžiću, koji je odrastao u tom mestu.

Skulpturom je prikazan lik Šurde iz serije "Vruć vetar", kako u zanosu igra sirtaki. Otkrivanju spomenika je prisustvovala supruga Mirjana, sa ćerkom i četvoro unučadi, mnogi prijatelji i školski drugovi.

Trg na kome je otkriven spomenik ubuduće će nositi ime slavnog glumca.

Događaju je prisustvovao i njegov prijatelj Rastko Manojlović, koji se prisetio detinjstva i mladosti glumca, kao i zanimljivih anegdota.

- Ljubiša je bio izvrstan čovek. Imao je loše detinjstvo. On je ostao bez oca veoma rano, a majka mu je bila glavni faktor. Igrom slučaja je moja radnja bila u "Hotelu Partizana", a njegova majka je držala poslastičarnicu. Ljubiša i ja smo mešali u buradi sladoled koji su prodavali. Ljubiša je izvrstan i kao glumac. Još od malena ga je tako nešto vuklo. Imao je jednog druga koji je bio mnogo niži od njega. Ispred Hotela "Srbija" je bio jedan dud, i kad su polazili u školu taj Bora Japanac ga prebije i natera da se popne na dud - setio se Manojlović za Gradski portal 018, pa istakao da se za ulogu u jednoj od najpoznatijih domaćih serija pripremao zajedno sa njim.

- Ljubiša je voleo kafane, voleo je i karte i to je bila njegova opsesija. Ja sam mu bio glavni frizer. Doterivao sam mu frizure, a najautentičnije je bilo kada je bio Šurda. Dolazio je lično kod mene da se upozna kako da drži brijač, kako da sapuna i tako…

Radomir Branković je istakao je da je Ljubiša Samardžić bio pre svega pošten, kao i da je voleo muziku i društvo, pa i da popije.

- Trebalo je mnogo ranije da dobije spomenik, ali i sada je lepo. Ipak je mnogo uradio za Banju i uvek mu je Banja bila u prvom planu, i kad je dobio nagradu u Veneciji. Ovde je gro života proveo - naveo je.

Glumac, ali i reditelj i producent, Ljubiša Samardžić, karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka glumeći uglavnom u partizanskim filmovima.

Najveću popularnost donela mu je saradnja sa Milenom Dravić, i rediteljem Purišom Đorđevićem.

Samardžić je dobitnik brojnih nagrada. Jedini je srpski glumac koji je dobio priznanje Zlatni lav filmskog festivala u Veneciji (1967).

Snimio je više od stotinu filmova i 26 serija, a kao reditelj i producent, posle 1999. godine - 10 filmova i TV serija.

Naklonost publike Smoki je stekao na filmu; igrao je u ostvarenjima skoro svih jugoslovenskih reditelja.

Popularne su i serije u kojima je ostvario zapažene uloge: "Kuda idu divlje svinje", "Dimitrije Tucović", "Vruć vetar", "Policajac sa Petlovog brda".

Video: Ibra otkrio spomenik samom sebi i nasmejao navijače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA