≫ 

Voćar iz Čačka otkriva najveće opasnosti za volanom traktora

Ne mogu svi sve da rade, vrlo često se na traktoru može videti dete, to nije ni poučno, ni praktično, upozorava on

  • 1
Čačak, traktor, opasnosti Foto: RINA

Sa intenziviranjem poljoprivrednih radova početkom proleća povećava se i rizik od nezgoda na traktoru koje se ponekad završavaju i fatalnim ishodom. Vozači koji nekoliko decenija upravljaju ovim mašinama ističu da je najvažnije da ona bude ispravna, a da čak i sitan kvar može dovesti do velikog problema, prenosi RINA.

- Nas koji radimo u polju svakodnevno čekaju mnoga iznenađenja, bilo da smo na brdu, ravnici ili u šumi, pa je posebno važno da imamo dobru signalizaciju kada idemo glavnim putem iz parcele u parcelu. Sve mora na traktoru mora biti ispravno, pre svega pokazivači pravca, svetla, takođe i priključna mehanizacija sa kojom radimo. Ako radimo noću, mora sve da bude vidljivo kako za nas poljoprivrednike koji vozimo traktor, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju - rekao je Aleksandar Lazović, poljoprivrednik iz Trbušana.

On dodaje da je tokom upravljanja traktora uvek neophodan veliki oprez jer povrede i nesreće mogu da se dese i na ravnoj livadi. Neophodni su iskustvo i znanje kako bi se mašinom pravilno rukovalo i kako ničija bezbednost ne bi bila dovedana u pitanje.

- Ne mogu svi sve da rade, vrlo često se na traktoru može videti dete, to nije ni poučno, ni praktično. Prvo se dete izlaže opasnosti, a potom se i ostali dovode u neprijatnu situaciju. Dešava se da se ljudi mnogo opuste, oslobode i na taj način nastaju nesreće. Traktor, kao mašinu nikako ne treba olako shvatati, kao i njen rad - kaže Aleksandar.

U seoskim domaćinstvima traktor je neophodan, a kaže se da on menja i oko 50 radnika. Ipak, veliki oprez prilikom vožnje i redovno održavanje ove mašine su preduslov da vam ona donese samo berićet, a ne i nevolju.

v

Video: Najsavremenije tehnologije u voćarstu u srcu Šumadije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragisa

    8. maj 2022 | 16:22

    Vozaci bi trebali malo vise paznje da posvete traktoristima na putu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA