≫ 

"Postoji mogući uzrok hepatitisa kod dece": Doktor Šekler kaže da bolest nema veze sa koronom i vakcinom

Kada je reč o načinu oporavka dece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana

  • 10
dr Milanko Šekler, hepatitis Foto: RTS, Wikipedia/CDC/ C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler rekao je da je uzrok hepatitisa koji se širi kod dece još uvek nepoznat, ali da njegov nastanak nema nikakve veze sa koronom i vakcinacijom, jer većina dece koja od njega oboljevaju nisu vakcinisana.

Šekler kaže za Tanjug da je mogući uzročnik hepatitisa, kojim je do sada zaražen veći broj dece širom sveta, adenovirus 41.

"Svetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme sa jetrom koji su neinfektivne prirode", kazao je Šekler.

Dodao je da problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lekovi, hrana i posledice trovanja.

"Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja", kazao je Šekler.

Kada je reč o načinu oporavka dece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana, kao i da mesecima i nedeljama budu bez fizičke aktivnosti.

"Jednostavno davanje šanse organizmu da se sam izbori sa tim, nema neke specijalne terapije još uvek", kazao je on.

Istakao je da, iako je uzrok nastanka hepatitisa kod dece nepoznat, sa sigurnosću može da se kaže da nema veze sa virisom korona niti sa vakcinacijom.

"Siguran da nema nikave veze sa koronom, jer se i to ispostavilo, a pogotovo nema nikave veze sa vakcinom, jer deca koja najčešće oboljevaju nisu vakcinisana", ponovio je Šekler.

Podsetimo, dete iz Srbije, koje se ispituje da li ima hepatitis nepoznatog porekla na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, nije životno ugroženo ali je njegovo stanje ozbiljno, kaže za Telegraf.rs izvor iz ove zdravstvene ustanove.

Lekari, kako navodi, sve više sumnjaju da jeste reč o ovoj bolesti jetre za koju se pretpostavlja da je izaziva nešto izmenjeni adenovirus.

Dečak je prvo dete u Srbiji koje je postalo sumnjivo na ovu vrstu hepatitusa. Ima devet godina, a sumnja na hepatitis nepoznatog porekla koji se pojavio među decom predškolskog i školskog uzrasta u skoro 20 zemalja, ni posle dva dana nije otklonjena.

Video: Delić: Decu ne napada misteriozni, već akutni hepatitis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmm

    8. maj 2022 | 23:17

    Aman ljudi manite se vise ovog veterinara! Neka leci zivotinje za sta se skolovao, a ne ljude. Sad jos i decu. Ostavite g-dine Sekler da ih lece pedijatri, strucnjaci koji su i dosada lecili decu.

  • Pp

    8. maj 2022 | 23:46

    Našli ste kojeg ćete "stručnjaka" da pitate... Znanje mu se svodi na vesti sa interneta ili prenosenje pretpostavki SZO.

  • Boža zemunac

    8. maj 2022 | 23:11

    Prestanite više da plašite narod i ostavi decu na miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA