Srpski apotekari zabrinuti zbog sukoba u Ukrajini: Preti nestašica ovih lekova, neki su neophodni deci

Predsednik Saveza udruženja privatnih apotekara Dragutin Rajevac kaže za Telegraf.rs da za sada situacija nije alarmantna ali napominje da postoji bojazan da zbog povećanja cena sirovina ne dođe do pražnjenja zaliha

  • 6
Poluprazna apoteka,  dete koje kija kašlje Foto: Shutterstock

Srbi se uveliko pate sa alergijama zbog cvetanja drveća i trava, one prednjače i među problemima koji trenutno najviše pogađaju decu, a upravo u apotekama nema svih lekova koji se koriste protiv nje. Nestaju i dečiji sirupi, pa lekari često traže adekvatne zamene, čas ima, a čas nema ampula za žene koje muči osteoporoza, a daju se i pacijentima koji imaju maligna oboljenja... Apotekari strahuju i da trenutna situacija u svetu i Evropi zbog sukoba u Ukrajini može dodatno da pogorša situaciju. 

Predsednik Saveza udruženja privatnih apotekara Dragutin Rajevac kaže za Telegraf.rs da za sada situacija nije alarmantna ali napominje da postoji bojazan da zbog povećanja cena sirovina ne dođe do pražnjenja zaliha.

lekovi letovanje odmor more putovanje prva pomoc Foto: Shutterstock

- Do sada je sve dosta dobro funkcionisalo, čak i iznad mojih očekivanja. U vreme pandemije nije bilo bitnijih nestašica, koje bi poremetile lečenje, pre svega hroničnih pacijenata. Sada postoji bojazan da povećanjem kursa evra i cena sirovina, a sve zavisi od cena sirovina, ako ona poraste za 30 odsto, ne može lek da se prodaje po istoj ceni. Onda se zalihe isprazne, pacijenti ulaze u strah, i onda pokušavaju da kupe dve, tri, četiri kutije "za ne daj Bože", jer znaju da im od toga zaisi komforan život - kaže Rajevac na početku razgovora za Telegraf.rs.

Sada, kako kaže, nestaju polako dečiji antibiotski sirupi, lekovi i preparati protiv alergije, preparati za inhalaciju za astmatičare i one koji imaju bronhitis, čas ima, a čas nema ampula za osteoporozu, i plaiksa koji je antikoagulans, koji se dosta traži.

- Polako nestaju dečiji sirupi što je problem, jer lekar da recept, majka dođe, kažemo nema, onda ona mora ponovo da se vrati kod doktora da on da neki antibiotski sirup koji ima. Problem je i da se nadomeste i lekovi i sirup protiv alergija, i da se jedan zameni drugim. Lekar ima odlično iskustvo sa jednim kojeg nema, pa on treba da nađe odgovarajući koji će možda da ima sličan efekat - objašnjava Rajevac.

Čas ima a čas nema suspenzije za inhalaciju kod astmatnih formi i bronhitisa, a isto je i sa određenim ampulama za osteoporozu.

- On je za sve žene od 50 godina pa naviše koje imaju problem sa osteoporozom, a daje se i pacijentima koji imaju kod maligna oboljenja, a nema i plaviksa, to je lek koji je antikoagulant, ali na svu sreću ima i drugih, pa sa njega pacijenti mogu da pređu na drugi preparat - kaže Rajevac.

Kaže da su tokom epidemije korona virusa nestajale neke stvari u apotekama, ali da je to zato što su otišle u bolnice, jer su one imale prednost.

- Jer, pacijent kada se otpusti iz bolnice, on mora da uzima antikoagulantu terapiju, onda mu se ona da za 7 dana u kućnim uslovima za lečenje. Dešavalo se da se pacijentima propiše da ih uzimaju 15, oni posle 7 dana dođu kod nas, a mi ih nemamo. Međutim, u bolnicama su im bez problema davali na kontu prethodnog ležanja što je za pohvaliti. To je bio jedan od problema. Situacija sada nije alarmantna samo treba napomenuti da promenama u evropskim i svetskim razmerama, vrlo lako može doči do poskupljenja sirovina. Poskupljenje sirovina dovodi poskupljenja leka, a naši domaći prozvođači i uvoznici ako nemaju cenu koja im odgovara, oni jednostavno neće uvoziti i onda se stvara veliki problem - rekao je Rajevac za naš portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atila17

    14. maj 2022 | 20:18

    Kako nema??? Kod nas svega ima. Ispade da se sve pravi i stvara u Ukrajini sram vas bilo.

  • Kale

    14. maj 2022 | 23:26

    Ispade Ukrajina najbitnija zemlja na svetu tamo prave sve,lekove,hranu,jaja...

  • Panta

    14. maj 2022 | 20:42

    Klaus Svab kakva ukrajina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA