Fotomontaža koja pogađa dečja srca: Smederevo snima spot o balerini koju su drugarice "pregazile"

Tema spota, pesme i mjuzikla je vršnjačko nasilje

  • 0

Hajde da pričamo o sajberbulingu, poručuju iz pozorišta PATOS u Smederevu. Razgovor o ovoj važnoj društvenoj temi mladi umetnici otvaraju kroz muzički spot i pesmu „U prašumi svetske mreže“, koja je ujedno i najava originalnog mjuzikla o digitalnom vršnjačkom nasilju.

Svaki treći učenik u našim školama je žrtva digitalnog vršnjačkog nasilja, sajberbulinga (cyberbullying). Ovaj rogobatni termin oslikava pojavu koja je prisutna svuda, ali kojoj se ne razgovara u dovoljnoj meri, piše Sdcafe.

- Odlučli smo da sajberbuling prevedemo jezikom umetnosti kroz pesmu, a zatim i kroz celovečernji mjuzikl. Izašli smo iz naše zone komfora i ohrabrili se da radimo nešto što nismo do sada, jer pesma od tri minuta nekada može mnogo više da promeni nego 1.000 predavanja. Naš mjuzikl će imati više originalnih pesama - poručuje direktor pozorišta Dušan Vulić.

On ujedno i dodaje da je ovo finale trilogije o mladima koju umetnički tim je ranije radio predstave koje se bave temama kao što su zagađenje životne sredine, mladalačka anksioznost usled diktata trendova društvenih medija i traganje za buntom u mladima.

- Dosta uzbudljivog rada je pred nama ove godine, ali važno je. Sajberbuling se mora prevesti i o njemu svi moramo da razgovaramo - poručuje Vulić.

Spot je nastao u okviru projekta Sajberbuling u prevodu koji je podržan kroz program Hrabri iskoraci 2022 fondacije Jelena Šantić, uz logističku podršku Centra za kulturu Smederevo.

U muzičkom spotu je prikazana priča jedne balerine, žrtve vršnjačkog nasilja, koja putem društvenih mreža dobija uvredljive poruke. Fotomontaža devojčice balerine sa viškom kilograma u njoj najpre budi tugu, a do kraja spota i otpor nasilnicima, kada se uprkos nedostatku vršnjačke podrške i nakolonosti ističe svojom vrlinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA