≫ 

Aleksandar ima novac, ali nema donora: "Lekari ne moraju da pitaju za organ. Kada pitaju 8 od 10 da pristanak"

Tridesetčetvorogodišnjak nema nijedan dan bolovanja, propali planovi da mu majka donira bubreg

  • 4
Aleksandar Katanić RTS Printscreen

Aleksandar Katanić nema nijedan dan bolovanja iako ima ozbiljno oboljenje bubrega. Kada je konačno prikupio novac za transplantaciju ispostavilo se da nema odgovarajućeg donora, i nije njegova priča usamljena.

Transplantaciju koči i činjenica da po zakonu lekari nemaju obavezu da pitaju srodnike da li žele da doniraju organe preminulog člana porodice. A kada pitaju, od njih deset osam da pristanak, navodi RTS.

Liste čekanja sve su duže, a transplantacija kod nas sve manje. Neki pacijenti nažalost ne dočekaju svoju priliku. Da li će i kada dobiti svoju šansu pita se i 34-godišnji Aleksandar koji je preko organizacije Budi human prikupio novac da bi otišao na lečenje u inostranstvo, ali donora i dalje nema.

- Neko dočeka bubreg, neko ne dočeka. Borba traje predugo. Zamolio bih sve ljude velikog srca, znam da možda tražim i previše... Ako bi transplantacija bila moguća, ja bih sa tim donorom otišao u Tursku - kaže Aleksandar navodeći da mu je želja da se vrati svom normalnom životu.

Aleksandar je na sistematskom pregledu 2016. saznao da boluje od podmukle bubrežne insuficijencije. Pet godina kasnije dijaliza je počela.

Novac za operaciju je prikupljen, međutim, za majku koja je prethodno odlučila da mu donira svoj bubreg, ispostavilo se da je ipak nepodesan davalac. Njeni su bubrezi takođe oslabili, zbog čega bi eventualnom odlukom o transplantaciji ugrozila i sina i sebe.

- Neopisiv je bio osećaj nemoći i bezizlaznosti u tom momentu, ali sam vrlo brzo posle toga doneo čvrstu odluku da nastavim sa započetom borbom, verujući da ima još plemenitih ljudi poput moje majke, spremnih da budu donori - rekao je ranije u razgovoru za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    11. maj 2022 | 13:31

    Želim ovom momku da dobije bubreg ali....ne ide to tako. Samo od preminulih možete bez komplikacija dobiti bubreg-postoji lista i u zavisnosti od zdravstvenog stanja, hitnosti se dodeljuju...Tih situascija je malo jel kada nekome premine član porodice obično se organi ne doniraju. Bez problema od živih možete dobiti organ od roditelja a sve ostalo podleže etičkom komitetu. Znam bračni par čijem detetu je bio potreban bubreg, roditelji nisu bili podobni a tetka je bila kompatibilna i želela je da bratancu da bubreg. Etički komitet Srbije pas Hrvatske, Turske...je ovo odbio iz istog razloga. Tetka je bila mlada osoba bez dece i smatralo se da bi to moglo da sutra bude komplikacija. Nisu dali saglasnost da se operacija obavi jel oni su tu da zastupaju interese donora. Njihovo je bilo da se postaraju da tetka sutra može da se ostvari kao majka a ne da joj ugrožavaju zdravlje. Dakle ako tetka nije mogla da da bubreg i sve ostalo je komplikacija. Ne može ti bez posebnih provera dati ni najbolji drug. Moraš dokazati da se godinama družite i sl. Da nema etičkog komiteta svaki Englez, Nemac....kome npr fali bubreg bi uisao u bolnicu sa svojim "drugom" Indijcem, Nigerijcem...koji "želi" da mu pokloni bubreg. Etički komitet postoji da bi se sprečila trgovina organima. Stoga treba podići svest o donaciji organa u slučaju smrti.

  • SLAVICA

    11. maj 2022 | 14:27

    PA DAJTE BROJ TEL.ALKSANDRI NACI CE DONORA SLAVICA

  • sar

    11. maj 2022 | 13:57

    Mozes pokusati u Italiji jer ovde mnogi cekaj da nadju istog donator neka se raspita.Sretno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA