≫ 

"Na maturu bez automobila" u Vrbasu: Slike koje treba da se urežu, pojas spasava život u svakoj drugoj nesreći

Na zadnjem sedištu pojas se koristi u 19 odsto slučajeva

  • 1

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Vrbas, realizovala je u Srednjoj stručnoj školi “4. juli” predavanje iz kampanje pod nazivom “Na maturu bez automobila”.

Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava. Osnovni cilj je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, treba koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja.

- Danas smo u sklopu kampanje 'Na maturu bez automobila' posetili srednju školu u Vrbasu. Učenicima smo kroz predavanje, ali i kroz demonstracije na simulatorima čeonog sudara i prevrtanja, ukazali na sve opasnosti kojim se izlažu neodgovornim ponašanjem, kao i na ulogu i značaj sigurnosnog pojaseva.

Želja nam je da mladim ljudima na praktičnim primerima pokažemo koliko je pojas važan i kako mogu da se preduprede posledice saobraćajnih nezgoda. Upotreba sigurnosnih pojaseva predstavlja jako važan segment u bezbednosti saobraćaja. Na prednjim sedištima smanjuje smrtnost za 50 posto, na zadnjim 25 posto. Takođe, ima veliki uticaj na redukciju teških telesnih povreda, kao i onih sa smrtnim ishodom, dok nastajanje lakih povreda umanjuje za 20 do 30 odsto.

Kada se ispravno koristi, sigurnosni pojas sprečava kontakt vozača i putnika unutar vozila, takođe sprečava i ispadanje iz vozila. Često se dešava da, od siline udarca pri udesu, osoba koja nije vezana ispadne iz vozila, što najčešće vodi ka smrtnom ishodu. Još jedna važna funkcija pojasa je da ravnomerno raspoređuje energiju udara po celom telu, što je bitno jer su sile koje tad deluju jako velike.

Iako je sigurnosni pojas uveden u upotrebu davnih 60-ih godina prošlog veka, do danas nije osmišljen jednostavniji, a učinkovitiji sistem pasivne zaštite vozača i putnika unutar vozila. Brojna istraživanja potvrđuju da je sigurnosni pojas i danas najbolji vid zaštite - objasnio je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja, navedeno je na sajtu opštine Vrbas.

Prema njegovim rečima, procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva u Republici Srbiji, po podacima iz 2021. godine, je 86 posto za vozače i suvozače, dok putnici na zadnjoj klupi pojas koriste tek u 19 odsto slučajeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrbascanin

    11. maj 2022 | 15:14

    Ako Vrbascani budu isli peske ili taksijem na maturu, ja cu onda peske za Niksic da odem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA