≫ 

"Svaka čast, ako si ga iseckala, testera je iz raja izašla": Sramotni komentari posle masakra u Zrenjaninu

Zbog čega su slučajevi nasilja u porodici postali deo naše svakodnevice i da koliko su ovakvi komentari opasni u raspirivanju dalje agresije, pitali smo sociološkinju Jelenu Radović

  • 6
Nasilje, komentari Foto: Shutterstock, Facebook

Za manje od jednog dana u Srbiji su se dogodila dva slučaja porodičnog nasilja gde su, ovoga puta, žene bile u ulozi nasilnika.

Prvi slučaj se dogodio u Zrenjaninu, u utorak oko 22 sata, a zbog svoje težine potresao je celu zemlju. Naime, Tereza P. (46) je svirepo ubila Srđana P. (42) pred svojom maloletnom ćerkom tako što ga je ubadala, a potom sekla motornom testerom, pa kuvala njegove delove tela. Drugi slučaj nasilja dogodio se juče oko 14 sati u Mirijevu, kada je D. M. (63) je nožem napala M. M. (63) i ubola ga u ruku.

Primeri nasilja u kojima su žene akteri bile su i povod da se na društvenim mrežama povede bizarna polemika - da li su bile u pravu što su bile nasilne prema svojim partnerima? U ovoj raspravi prednjačili su uglavnom stavovi da su žene koje su izvršile nasilje bile u pravu jer su verovatno "imale povoda".

"Ne smem ni da zamislim šta joj je on uradio da je došla u tu fazu", "Kakva li je muka ženu naterala na to", "Ako joj je maltretirao porodicu, neka je, više neće", "Možda je zaslužio, svaka joj čast", "Svaka čast, neka si ga iseckala, testera je iz raja izašla", "Jadna žena sigurno ju je iznervirao", "To nije žena to je brat", bili su samo neki od komentara.

Zbog čega su slučajevi nasilja u porodici postali deo naše svakodnevice i da koliko su ovakvi komentari opasni u raspirivanju dalje agresije, pitali smo sociološkinju Jelenu Radović.

- Nasilju ne treba davati legitimitet i opravdavati ga. Jako je bitno naglasiti da živimo u turbulentnim vremenima. Ako se u poslednje vreme dešava da i žene, koje su u našem društvu najčešće žrtve nasilja, postanu i nasilnice, uočavamo da jako veliki pritisak vlada u društvu - navodi Radović.

Ona dodaje da su uzroci takvog stanja sve situacije koje smo proživljavali u prošlosti, a koja su se prelila na sadašnjost.

- Ako pogledamo nekoliko decenija unazad, one su ostavile veliki ožiljak na svakog pojedinca. Silni ratovi, bombardovanje, sankcije, ekonomske krize, pa i sada korona, ostavili su posledice na društvo. Nasilja nikako ne treba da bude, i ja kao sociolog i čovek ne opravdavam nijedan vid nasilja, ni fizičko, ni psihičko, ni prema kome, ni prema jednom pojedincu ili grupaciji - kaže Radović i dodaje:

- To što je kod nas najveći broj slučajeva nasilja prema ženama i što je veliki broj ubistava žena, ne znači da bi i one trebalo da ubijaju muškarce, već bi trebalo da sistematski da se radi na tome da se društvo emancipuje i obrazuje, da se izvučemo iz nekih pređašnjih obrazaca ponašanja. Danas postoje metode da se sve reši na miran način, lepom rečju, razgovorom, terapijom.

Samim tim, licitiranje sa tim šta je nekog nateralo da bude nasilan i svako opravdavanje nasilja, posebno na društvenim mrežama, je pogrešno.

- O tome da li je neko imao motiv za ubistvo ne možemo da sudimo, ali ne treba ni da opravdavamo. Nijedan vid nasilja ne sme da bude opravdan. Komentari na društvenim mrežama mogu da podstaknu nekog, kako pozitivno, tako i negativno. Sa jedne strane, možda ne bi bilo loše sankcionisati jednu vrstu komenatara, ali samim tim uskraćujemo slobodu govora. To je mač sa dve oštrice. Postavlja se pitanje šta je produktivno, šta je kontraproduktivno. Imamo situaciju, kada su ovako loši komentari, jedna grupa ljudi krene da komentariše u jednom maniru, drugi nastavljaju u istom tom maniru, iako možda i nisu mislili tako. Ljude ponese masa i onda se dešava ovo - navodi Radović.

Na kraju, podseća da moramo tražiti uzroke društvenim anomalijama i permanentno raditi na tome, kako kod pojedinaca, tako i u društvu uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikiii

    12. maj 2022 | 15:21

    Hahahahhaah,takve komentare pisu iste one zene kad muskarac ubije zenu a one kazu,pa sta i da ga je prevarila sta god da mu je uradila nema pravo da je ubije. E iste te zene sada hvale ovog monstruma za ovakvo...ne zna ni kako da nazovem ovo. Belivuk. I sad je ok to sto je on njoj uradio on je zasluzio da umre i da bude skuvan,ali kad muskarac ubije zene ove iste karakondzule pisu da nema pravo niko da udari a kamoli ubije zenu. Eeee moj sveteee. Obrnuli smo igricu.

  • Majko Bozija

    12. maj 2022 | 15:06

    Koliko bolesnika zivi medju nama,Gospode Boze????

  • ja sam ja

    12. maj 2022 | 15:42

    ali "ko zna sta je on njoj radio", pa drage zene, ta psihopata isla od muskarca do muskarca, cas mu se vraca, pa ode nekom drugom coveku, ne brine se ni o detetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA