≫ 

Užičanke Anđela i Jovana su drugarice iz odeljenja i fakultet će upisati bez polaganja prijemnog: Ovo je tajna

Dve šampionke Užičke gimnazije od najranijeg detinjstva strastveno su zaljubljene u prirodne nauke i za njih izgaraju

  • 8
Anđela Prodanović, Jovana Smiljanić Foto: Privatna arhiva

Šta bi sve dali oni koji uskoro treba da polažu prijemni da im neko kaže da će fakultet upisati i bez toga...

Anđela Prodanović i Jovana Smiljanić ovaj kec već imaju u rukavu. Ali, iako zvuči lepo, put do te "prečice" nije bio kratak, a ni lak.

Dve šampionke Užičke gimnazije od najranijeg detinjstva strastveno su zaljubljene u prirodne nauke i za njih izgaraju. Anđela malo više za matematiku, Jovana za fiziku, a zajedničko im je da obe briljiraju. Njihovo vrhunsko znanje i prva mesta na najvišim državnim takmičenjima iz ovih nauka omogućila su im upravo to: da fakultete sad mogu da upišu bez polaganja prijemnih ispita.

- U neku ruku jeste olakšavajuće jer se sad svi spremaju, imaju tremu, napeti su... Ali, oni se spremaju od drugog polugodišta, a mi još od trećeg razreda osnovne škole, od kada idemo na takmičenja - priča nam Anđela.

Na pitanje koliko danas ukupno ima medalja, ni sama ne zna tačno da kaže. "Između 40 i 50", tiho i skromno nam odgovara. Poslednja u nizu je treća nagrada na Državnom takmičenju iz fizike koje je održano ovog vikenda.

- Zadaci su bili malo teži nego inače - govori Anđela, navikla da osvaja viša mesta.

Matematiku je, kaže, zavolela od svoje četvrte, najviše zahvaljujući tetki, iako su i mama i deda završili mašinstvo. Kao profesorka matematike, tetka joj je donosila razne zanimljive matematičke knjige i ljubav je pala na prvo čitanje.

- Logična je i zanimljiva, nema tu šta da se ne voli - zaključuje ova pametna tinejdžerka.

Prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike učenika srednjih škola omogućilo joj je upis na fakultet. Posebno zanimljiv podatak je da je u trećem razredu Anđela kao prvoplasirana imala 96 bodova, a drugoplasirani učenik 59. A budući da ne može da se odluči između dva fakulteta, Anđela će najverovatnije upisati oba.

- Dvoumim se između teorijske matematike i elektrotehnike. Razmišljam da na kraju upišem oba - poručuje Anđela.

Jovana i ona često uče zajedno. Jovana važi za eksperta za fiziku, pa je i njoj prvo mesto na državnom takmičenju iz ovog predmeta omogućilo da fakultet upiše bez prijemnog. Ali, ne zapostavlja ni druge prirodne nauke. Obožava matematiku, a i hemiju.

- Brat je godinu dana stariji od mene i kada je u šestom razredu išao na takmičenje iz fizike, ja sam sledeće godine krenula njegovim stopama. Bilo mi je baš zanimljivo i odmah sam se zainteresovala - priča nam Jovana.

Kako kaže, nije mnogo naporno kada se radi u kontinuitetu i s ljubavlju.

- I nama se dešava da nam je loš dan, da nam zapadne tip zadataka koji nam ne leži, ali je to uvek izazov na koji rado odgovaramo - poručuje zlatna Užičanka.

Prošle godine na republičkom takmičenju iz fizike osvojila je prvu nagradu, a na republičkom iz matematike drugu. Planira da upiše opšti smer na Elektrotehničkom fakultetu.

Celo Užice ponosno je na mlade genijalce, a pored Anđele i Jovane, na državnim takmičenjima iz Užičke gimnazije učestvovali su i učenik drugog razreda Vuk Šiljković, trećak Nenad Skoković (učestvovao na matematici, a iz fizike osvojio treću nagradu) i Iva Pavlović (druga nagrada iz fizike).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA