≫ 

Stravična nemaština braće Stojanović: Pokrivaju se najlonom da ne kisnu, u istom su krevetu, ni jastuk nemaju

Dragan i Slađan u svom domu nemaju ni struju, ni vodu, ali imaju jedan drugog i osmehe koje ne skidaju s lica jer im to, kako kažu, jedino ostaje

  • 61

Odsečeni od sveta, zaboravljeni, sami, u oronuloj kući sa slamom umesto krova, žive braća Dragan i Slađan Stojanović. Iako u 6. deceniji života, ni jedan, ni drugi brat ne mogu da rade, jer nemaju gde - žive u Babinoj Poljani, planinskom mestu udaljenom oko 40 kilometara od Vranja.

Dragan i Slađan jedini su stanovnici svog sela, a dane provode usamljeni, na vrhu planine, sa divljim životinjama. Bez osnovnih uslova za život. Uslova katastrofalnih i nedostojnih jednog čoveka.

Preživljavaju od socijalne pomoći koja iznosi svega 8.000 dinara. Prva prodavnica udaljena je čak 10 killometara od njihove "kuće", te često, čak i kada imaju novac, ne mogu da odu da kupe osnovne životne namirnice.

Slađan je, inače, učesnik rata.

Braću je posetila karatistkinja i humanitarka iz Vranja, mlada Tamara Misirlić, kojoj se Slađan požalio uz reči: "Spavamo zajedno u krevetu, nemamo jastuk. Dobri ljudi su nam dali neku garderobu, pa to stavimo ispod glave, imamo slamu umesto krova, pa kad pada kiša pokrivamo se najlonom".

Njegov brat Dragan kaže da im je posebno teško sa prvim hladnim, zimskim danima i snegom koji okuje njihovo mesto.

- Kad je zima, umiremo ovde, ne možemo da odemo u prodavnicu za brašno, a leti nam zmije dolaze - priča on.

Na pitanje kako uspevaju da budu nasmejani u domu bez struje, bez vode i sami, rekli su da je to jedino što im je ostalo.

- Njihova kuća jako teško može da se sredi, tako nešto do sada nisam videla, baš je strašno, a i mnogo udaljeno, ali naravno, ništa nije nemoguće i ja bih iskreno volela da dobiju bar najosnovnije uslove za život - kaže Tamara za Telegraf.rs.

Kako dodaje, braća Stojanović spremna su da odu iz tog mesta bilo gde gde bi im život bio lakši. Da se manje muče i strahuju od onog što donosi sutra.

Ukoliko želite da pomognete braći Stojanović, to možete da uradite uplatom na račun za donacije: 200-3453980101008-90, Fondacija "Tamara Misirlić".

Svrha uplate: Pomoć za Dragana i Slađana.

Video: Mali Dragoslav dobio kuću: Njegova priča ujedinila ljude, pomogli mu da najzad spava u toploj sobi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. maj 2022 | 22:05

    U 21 VEKU DA NEKO ZIVI OVAKO ZAR TREBA ISTA RECI....NAPISATI...STA RADETE SOCIJALNA SLUZBA...OPSTINA.....DRZAVA ...DAJTE IM USLOVE DOSTOJNE COVEKA ....OVO JE SRAMOTA ZA DRZAVU KAO I ZA SVE KOJI SU ZNALI DA BRACA TAKO ZIVE..STO NISU NESTO URADILI...BOZE KSKVI SMO.POSTALI...

  • Cica

    16. maj 2022 | 22:25

    A znali su da ga zovu u rat...bruka i sramota za opštinu za državu za socijalnu službu....nemaju vremena da vide ovakav užas i bruku od tračarenja i kafenisanja po toplim i klimatizovanim kancelarijama...

  • panic

    16. maj 2022 | 22:04

    velika sramota za Državu UCESNIK RATA u ovakvoj bedi zivi opstina nita da pomogne kada je trebalo da se gine bio je dobar sada nema ko da pomogne a dnevno rukovodioci na milione kradu ili kako to oni nazivaju njihovim jezikom neznam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA