SOS telefon za žene žrtve nasilja prošle godine okrenulo 19.000 žena: "Stvarni broj žrtava sigurno veći"

Ponekad je ženama potrebno samo da ih neko sasluša, a postoje situacije kada prava informacija može da spreči tragediju

  • 0
Nasilje u porodici Foto-ilustracija: Shutterstock

Od početka godine devet žena ubijeno je u porodičnom nasilju. Mnoge žene, pre nego što prijave nasilnika, pomoć traže preko SOS telefona. Ponekad im je potrebno samo da ih neko sasluša, a postoje situacije kada prava informacija može da spreči tragediju. Na Međunarodni dan SOS telefona za žene žrtve nasilja, upozoravajuća statistika - prošle godine za pomoć im se obratilo 19.000 žena.

Pre nego što je nasilje u porodici zakonom definisano kao krivično delo, u Srbiji su zazvonili SOS telefoni. Žene žrtve nasilja dobile su broj koji mogu da pozovu u teškim situacijama.

- Tu smo da im damo informacije šta mogu da urade, kako i kome mogu da se obrate, i da ih podržavamo sve do onog trenutka dok ne budu spremne i same da odluče da reše svoj problem - rekla je za RTS Dragana Veljović, koordinatorka Mreže i predstavnica "Fenomene" iz Kraljeva.

Pozivi su učestaliji posle praznika i tokom vanrednih stanja. Prošle godine bilo je gotovo 19.000 poziva. Podršku su dobile 4.332 žene.

- Ove brojeve uzela bih s rezervom i mislim da je broj tih žena i usluga koje su pružene veći, s obzirom na to da još nemamo jedinstvenu evidenciju podataka. Nažalost, imamo delove Srbije koji nisu pokriveni organizacijama koje pružaju SOS usluge - kaže Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije.

SOS telefoni opstaju zahvaljujući donacijama, a samo 20 odsto novca dobijaju iz budžeta.

- Standardi koji su propisani za rad SOS telefona su za mnoge organizacije koje postoje u našoj mreži, može se reći nedostižni i s druge strane ti standardi nisu prilagođeni samom radu SOS telefona niti je po tim standardima priznata ekspertiza od 30 godina rada ženskih SOS telefona u Srbiji - kaže Dragana Veljović.

- Još postoje propusti u zakonodavnom okviru koji se tiče rodno zasnovanog nasilja. A ni već doneti povoljni propisi se ne sprovode u praksi. Ženske organizacije koje pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja su skrajnute sa tržišta pružanja usluga - kaže Mina Mijailović, koordinatorka Mreže i predstavnica "Oaze sigurnosti" iz Kragujevca.

U prilog tome navode i potez države koja je Nacionalni SOS telefon formirala u Zvečanskoj, ustanovi za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA