Učiteljica iz Kruševca 2 godine bez diplome, fakultet se pravda koronom. Ministarstvo: Uverenje nije dokaz

Sagovornica Telegrafa studirala u Jagodini, gde je običaj da se diplome dodeljuju jednom godišnje, zbog epidemije preskočena dva ciklusa (dodele i) štampanja

  • 9
Pedagoški fakultet Jagodina, diploma Foto: Shutterstock, Google maps

Mlada učiteljica iz Kruševca (identitet poznat redakciji), sa tri godine rada u struci, završila je osnovne i master studije na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Osnovne studije upisala je 2009. godine, a master sa nekoliko godina pauze, školske godine 2018/2019.

U februaru 2020. godine odbranila je svoj master rad, međutim, 15. maja, više od dve godine potom, u razgovoru sa novinarom Telegrafa, kazala je da još uvek nema dokaz o završenom školovanju. Našoj redakciji obratila se nakon što smo objavili dva teksta o rokovima za izdavanje fakultetskih diploma pri Beogradskom univerzitetu i njihovom "probijanju", dodajući svoj, sa drugog državnog univerziteta u zemlji - kragujevačkog.

Kako je navela, na fakultetu gde je stekla obrazovanje, praksa je da se diplome dodeljuju jednom godišnje, na Dan fakulteta, 13. decembra. Završivši master studije u februaru te godine, nije se nadala diplomi pre isteka od deset meseci. Podsetimo, sa jednog beogradskog fakulteta, ranije su nam rekli da je okvirni rok za izdavanje diploma pola godine. Međutim, da se vratimo na konkretan slučaj, diploma sa master studija na Učiteljskom u Jagodini ne samo da nije stigla u decembru 2020. godine, već je propušten i prvi naredni termin, u decembru 2021. godine. Tada je već prošlo 22 meseca od završenih studija naše sagovornice.

Ona kaže da je njoj i celoj grupi studenata upisanih iste godine, koja se, ocenjuje, broji stotinama, prilikom probijanja prvog roka za izdavanje diplome rečeno da je uzrok kašnjenja epidemija korona virusa.

"Nisam mogla da polažem za licencu. Radim na određeno"

- Onda smo zvali i rekli su da će biti u martu. U studentskoj službi su vrlo neljubazni - kaže već na početku razgovora: - Kada sam ih nazvala posle godinu i po dana da ponovo pitam da li je diploma stigla i rekla da dokumenta za državni ispit ne mogu da mi budu poslata, da mi to koči sve ostalo, neljubazno mi je rečeno da državni ispit mogu da polažem na osnovu uverenja. 'Ko mi je to rekao', pitali su i rekli da mi uverenje važi dok ne stigne diploma. Uvek isti odgovor. Posle sam prestala da zovem. Ne treba mi još to ribanje preko telefona.

Kako nam je rekla, u međuvremenu je završila stažiranje i preostalo joj je polaganje ispita za licencu.

- Trebalo je da škola u kojoj sam odradila stažiranje u Ministarstvo prosvete pošalje moju dokumentaciju kako bih odbranila državni ispit i dobila licencu za rad. Ja mogu da radim, ali ne mogu da potpišem ugovor za stalno. Kada sam pitala sekretara škole u kojoj sam odradila stažiranje da li može da prosledi dokumentaciju za Beograd, jer je i to procedura -  prekida misao uz napomenu da se i poziv na polaganje za licencu čeka godinu, godinu i po, i nastavlja: - Sekretar mi je rekao da ne može bez originalne diplome, da ne može da se koristi uverenje.

Fakultet je zvala u januaru ove godine, iako je sebi prethodno rekla da više neće. Želela je da se poštedi neprijatne komunikacije, što je, uostalom, ono na šta se građani najviše i žale kada je u pitanju (ne)saradnja sa javnim službama, bile to školstvo, zdravstvo, birokratske službe...

- Opet ista priča: 'Nisu stigle, štampaju se'. Nama je Univerzitet u Kragujevcu, pa govore kako treba da se šalje u Kragujevac. 'Budite strpljivi' - navodi kako su razgovori tekli.

U međvremenu su nezadovoljni bivši studenti počeli da se informišu i neformalnim kanalima. Njih 300-ak, koliko kaže da je kolega sa godine, pokrenuli su raspravu na društvenim mrežama. Dodaje da su upali u sukob sa predstavnikom studentskih službi.

Amfiteatar, studenti, fakultet, Francuska, studenti Foto: Tanjug/AP

- Jedno od objašnjenja za kašnjenje bilo je da su promenili štampariju. Zato se to navodno odužilo. Treba da se šalju za Kragujevac... stalno ista priča - ponavlja.

Prošle nedelje, 15. maja, razgovor sa novinarom Telegrafa završen je hepi endom. U danima neposredno pre donesene odluke da se obrati medijima, na sajtu fakulteta istaknuto je obaveštenje - svečana dodela diploma je 19. maja. To ne menja činjenicu da se na njih čekalo predugo, te da je izostanak te javne isprave mogao povući posledice koje nemaju veze sa obazovanjem - nemogućnost podizanja kredita bez ugovora o radu, odlaganje velikih kupovina - auta, stana, koji na spisku idealnog i logično sledećeg idu iza završavanja studija, pravljenje velike proslave za venčanje ili rođenje sa istog spiska, podizanje čekova za odlazak na put, opremanje nameštajem...

Ministarstvo: Do licence sa diplomom, uverenje nije dokaz

Tu smo informaciju proveravali sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odakle su nas uputili na detaljno opisane procedure za polaganje ispita za licencu. Na sajtu Ministarstva je navedeno da se uz zahtev za polaganje ispita za licencu podnosi i overena kopija diplome o stečenom obrazovanju kandidata. U napomeni o dokumentaciji navedeno je da je "diploma o stečenom obrazovanju je javna isprava koja se smatra dokazom o stečenom obrazovanju (uverenje o stečenom obrazovanju ne smatra se dokazom)".

Fakultet: Razlozi brojni, prvi korona. Studenti nisu oštećeni

U vezi sa pitanjima o kašnjenju sa izdavanjem diplome, obratili smo se Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i Univerzitetu u Kragujevcu.

Sa fakulteta nam je stigla potvrda da je uzrok dugogodišnjeg kašnjenja bila epidemija korona virusa, uz napomenu da su svi svršeni studenti dobili uverenja, čime, ocenjuje dekan fakulteta Violeta Jovanović, niko nije oštećen.

- Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u četvrtak 19. maja, biće organizovano svečano uručenje diploma studentima osnovnih i master studija. Ova svečanost se, gotovo od osnivanja Fakulteta, organizuje u okviru proslave Dana fakulteta 13. decembra, i tada su diplome dobijali studenti koji su odbranili svoje radove na osnovnim i master studijama najkasnije do jula tekuće godine. Studenti koji su radove branili nakon ovog roka, diplome su dobijali naredne kalendarske godine na proslavi u decembru.

Ovu praksu prekinuli su događaji izazvani epidemijom korona virusa, vanrednim stanjem, redukovanim radom službi fakulteta, bolestima i bolovanjima službenika. Zbog zabrane okupljanja nismo pravili proslave Dana fakulteta decembra 2020. i 2021. godine. Međutim, čim se situacija smirila i čim su se stekli uslovi da okupimo svršene studente master i osnovnih studija i dostojanstveno i dostojno obavimo ovaj svečani čin, mi smo zakazali svečanost sa programom, zakuskom, slikanjem, publikom...

Napominjem i naglašavam, da istog dana kada studenti odbrane svoj diplomski ili master rad i time okončaju svoje studije, dobijaju uverenje o diplomiranju koje zamenjuje u punoj pravnoj snazi diplomu i sa kojim mogu da ostvare svako pravo, sve do uručivanja diplome, tako da naši studenti ni jednog trenutka nisu bili oštećeni. Njihova uznemirenost svedoči o tome da su navikli da na našem fakultetu sve funkcioniše u punom kapacitetu i da svako iskliznuće, ma koliko bilo izazvano opravdanim i opštepoznatim razlozima izaziva negodovanje, jer na takve situacije u toku studiranja nisu navikli. Radujem se činjenici da ce ove godine 13. decembar ponovo biti dan kada ce naši svršeni studenti svojim kućama poneti svoje diplome sa osnovnih i master studija - stoji u odgovoru.

anketa, diploma Printscreen

Beogradski univerzitet: Okviran rok šest meseci, pita se Fakultet

Podsetimo, u prvom tekstu u kome smo se bavili ovom temom, sa Fakulteta političkih nauka, odakle su nam poznati slučajevi višegodišnjeg čekanja na izdavanje diplome, rekli su nam da je okvirni rok za izdavanje šest meseci, te da on nije propisan. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rečeno nam je da je izdavanje diploma u nadležnosti fakulteta. Iz Rektorata Beogradskog univerzitata do današnjeg dana nismo dobili komentar na ovu temu.

U drugom tekstu o izdavanju diplome, analizirali smo rezultate ankete. Više od 70 odsto čitalaca koji su učestvovali u anketi kažu da su na izdavanje diplome čekali duže od pola godine. Među njima se izdvaja 12 posto onih koji su diplomu čekali duže od pet godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    22. maj 2022 | 20:44

    Da nismo banana drzava bilo bi to ovako, kakvo cekanje, rok od 30 dana, zakon, tacka. Da vidis kako bi putin to resio.

  • Vukodlak

    22. maj 2022 | 21:44

    Nije njima nikada ,niko ,branio nista,rade kako oni hoce, i samo su im pare u glavi. Ne polazu racune nikome, znaju se profesori ,ko je ko. Ovo ne izdavanje diploma , je bruka da nemoze biti veca. Prosek cekanja je 2-5 g. Mislim da drzava mora da intervenise, Da bi se ova bruka, skratila.

  • Гринго

    22. maj 2022 | 21:54

    ГОСПОДЕ БОЖЕ🥺🥹

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA