≫ 

Psiholog o dojavama bombi: Roditelji moraju smireno da razgovaraju sa decom da se ne bi razvio strah

Izbegavanje razgovora o nekom događaju, poput dojava o bombama, može da dovede dete do uverenja da je taj događaj toliko strašan da se o njemu ne može ni govoriti

  • 3
Bomba, onovna Škola Gavrilo Princip

Foto: Nikola Anđić

Komentarišući svakodnevne dojave o bombama u brojnim školama, kao i u drugim ustanovama u Srbiji, psihološkinja Vera Ristivojević kaže da je preporuka da roditelji zadrže smirenost i da razgovaraju sa decom.

I danas su na elektronske adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji stigle lažne dojave o podmetnutim bombama, a Ristivojević navodi da je jako važno da do najmlađih članova porodice stigne poruka da odrasli brinu o njihovoj bezbednosti, kao i da je situacija pod kontrolom.

- Naravno, svako dete reaguje na svoj način. Deca su veoma osetljiva na atmosferu u porodici. Ukoliko je ona relaksirajuća, mala je verovatnoća da će imati neadekvatne reakcije - kaže Ristivojević za Tanjug i dodaje da je škola "Sveti Sava", u kojoj radi, adekvatno reagovala na novonastalu situaciju.

Na pitanje kako roditelji treba da postupe u datoj situaciji, Ristivojević ukazuje da izbegavanje razgovora o nekom događaju, poput dojava o bombama, može da dovede dete do uverenja da je taj događaj toliko strašan da se o njemu ne može ni govoriti.

Tada dete, kaže ona, povećava strah umesto da ga eliminiše.

- Kao što majka prepozna zašto beba plače, tako i većina roditelja ume da prepozna ako je njihovo dete u strahu. Reakcije su individualne. Može da se pojavi izbegavajuće ponašanje, kada deca otvoreno izražavaju strah. U ovom slučaju to bi bilo odbijanje odlaska u školu - navodi.

Ona objašnjava da su nekada reakcije dece manje otvorene, a ona mogu da budu agresivna, besna, povučena, a zapravo iza svega toga, kaže, može da bude strah. Ristivojević ističe da je zadatak roditelja, kao i pedagoško-psihološke službe, da decu nauči da svako ima strahove, da o njima može da se razgovara i da ih je moguće prevazići.

Ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova izvršile su danas pregled ukupno 224 škole sa teritorija školskih uprava Novi Sad, Niš i Leskovac, gde je utvrđeno da su dojave bile lažne.

U školama koje još nisu pregledane, nastava će se odvijati onlajn. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole će obavestiti učenike i njihove roditelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    20. maj 2022 | 23:39

    Ja sam smireno detetu rekao dojavili su da je u skoli bomba, a nije. Dok policija ne pregleda ne idete u skolu. Moraju da provere za svaki slucaj, ali ko zeli da postavi bombu ne upozorava nikad, tako da je dojava sigurno lazna.

  • Boža zemunac

    20. maj 2022 | 18:37

    Deca se raduju kad ne idu u školu. O bombama hvala Bogu ne razmišljaju.

  • A zasto se deci

    20. maj 2022 | 17:34

    govori o bombama nema drugacije pristupa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA