≫ 

Sa 19 godina seo je u kombi i krenuo na Kosovo da pomogne Srbima, naučio ćirilicu, a sad je dobio i nagradu

Novo priznanje za Francuza, velikog humanistu na našim prostorima

  • 2
Bajina Bašta, Arno Gujon Foto: RINA

Kad je imao 19 godina sa bratom je seo u kombi i zaputio se na Kosovo da pomogne Srbima i već tada je znao da će naša zemlja postati njegov dom. Francuz i veliki humanista, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije ovogodišnji je dobitnik nagrade "Ćirilična darovnica" koja se dodeljuje u okviru manifestacije Ćirilična baština.

- Pre nekoliko godina usvojena je Deklaracija na Skupštini opštine za očuvanje ćirilice, ali većina takvih dokumenata ostaje samo u praksi. Bajina Bašta je jedna od retkih koja je dokazala da to nije slučaj. Sve se vidi u delima i manifestacija Ćirilična baština je od velikog značaja za očuvanje ćirilice i velika mi je čast što sam upravo ja dobitnik ove nagrade - rekao je Gujon, prenela je RINA.

Ovaj humanista nagradu je dobio na osnovu jednoglasne odluke Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“. U obrazloženju se navodi da je nagrada otišla u Gujonove ruke zbog velikog doprinosa u očuvanju srpskog nacionalnog pisma, otvaranja škola na srpskom jeziku u inostranstvu, pomoći školama na Kosovu i Metohiji, učešću u „Karavanu kulture govora“, ali i zbog toga što koristi ćirilicu u objavama na društvenim mrežama, prepoznajući koliko je ovo pismo značajno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

- Da čitam na ćirilici odavno sam naučio, pisanje je išlo malo teže ali sam i to svladao i sada vrlo rado koristim ćirilično pismo kad god sam u mogućnosti. To je jako važno da nauče i mlađe generacije kako bi ćrilica još dugo opstala. Imao sam priliku da vidim koliko se Srbi u dijaspori trude da svoju decu nauče tom pismu i ukoliko bi dete koje dođe, na primer, iz Ciriha u Srbiju i vidi sve natpise na latinici, potpuno legitimno može da se zapita zašto se toliko trudio oko ćirilice u inostranstvu. To moramo da sprečimo i zato su manfestacije poput Ćirilične baštine veoma važne - ističe Gujon.

Tokom trajanja četvrte po redu manifestacije koja slavi srpsko nacionalno pismo u centru Bajine Bašte otvoren je prvi na Balkanu Park Ćirilice, a u narednom periodu u planu je i opremanje Muzeja ćirilice u blizini manastira Rača.

Video: Arno Gujon u Telegrafu II deo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA