≫ 

"Sve bih ja to u maline, pa nek se tamo čvare": Urnebesni komentari na tekst o totalnoj zabrani solarijuma

Čitaoci poručuju da je bolje da je umesto u solarijumu, bolje da se sunčaju u malinama, da ne razumeju devojke koje se peku kao kokoške u rerni, kako nam žene liče na one iz Avganistana, a neki se pitaju i kako će bele ići kroz klubove...

  • 31
Devojka bere maline solarijum Foto: Pixabay

Udruženja dermatoveneologa Srbije u narednom periodu će se zalagati za totalnu zabranu solarijuma, kako je za Telegraf.rs izjavila potpredsednik ovog Udruženja prof. dr Danica Tiodorović, koja je i nacionalni koordinator Euromelanoma u Srbiji. Sve to smo objavili u tekstu u ponedeljak, a sudeći po komentarima čitaoca ovakva odluka nailazi na odobravanje građana. 

Profesorka Tiodorović je, da podsetimo, istakla da solarijume ne bi trebalo da koriste osobe bilo koje starosne dobi, i da će se Udruženje dermatovenerologa Srbije zalagati za njihovu totalnu zabranu.

- U Brazilu i Australiji solarijumi su zabranjeni od 2014. godine, dok je u većini evropskih zemalja korišćenje solarijuma zabranjeno mlađima od 18 godina. U Srbiji je od 12. februara 2019. godine na snazi zabrana korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina, dok je za starije od 18 dozvoljena uz informisani pristanak. Udruženje dermatologa Srbije u narednom periodu zalagaće se za totalnu zabranu solarijuma - istakla je profesorka Tiodorović i dodaje:

- Svetska zdravstvena organizacija je 2009. godine proglasila solarijume karcinogenom prve klase. Podaci iz studije pokazali su da je više od 400.000 slučajeva raka kože u SAD povezano sa upotrebom solarijuma. Čak 76 odsto melanoma u uzrastu od 18. do 29. godine, posledica je izlaganja UV zračenju u solarijumu.

Na tekst "Tražiće se totalna zabrana solarijuma u Srbiji: Broj obolelih od melanoma u porastu, "sunčaju" se i maloletni", u kojem smo istakli da su saloni puni i maloletnika, bez obzira na to što je za mlađe od 18 u Srbiji sunčanje u njima zabranjeno, stigla je salva komentara. Može se reći pohvalnih... Većina čitaoca se slaže da je ovakva odluka dobra, da ju je trebalo i ranije uvesti, a retki su oni koji kažu da će i dalje ići u solarijum na sunčanje.

Uglavnom, ova tema čitaocima je izvukla svu njihovu duhovitost, od čijih komentara na društvenoj mreži Fejsbuk suze naviru na oči od smeha. Neki su, naime, poručili da je bolje da se "sunčaju u malinama", da ne razumeju devojke koje se "peku kao kokoške u rerni", kako nam "žene liče na one iz Avganistana", a neki se pitaju i kako će bele ići kroz klubove.   

- Ma neeee, nemojte ni slučajno! Nek se peku kad vole, sve bih ja to u maline, pa nek se tamo čvare - napisala je Mira.

Brankica razmišlja "istim tonom":

- Malo na selo, po bašti da rade i odmah pocrne, bez solarijuma. 

Dušica kaže da ne zna kome je i do sada trebalo.

- Evo, još maj mesec. Ja imam boju kao sa mora da sam došla. Napolje bre, radite nešto, izađite na Sunce - poručila je ona.

- Ovo je top, to bi bilo veoma, veoma pametno, bravo - kaže Slađana ali jedna Nataša porčuje: - Ja idem stalno, godinama i ništa mi nije.

Nenad je podsetio da je solarijum u svetu zabranjen pre 10 godina i više, a druga Nataša, pak, navodi da ne razume devojke koje se peku...

- Svakako ne mogu da razumem te devojke i žene koje se peku kao kokoške rerni... Još samo ubaciti pored njih krompir, šargarepu, luk i eto gozbe.

Sonja se zapitala kako će, nakon zabrane, "ove naše "bele" kroz klubove", a Dejan ih je uporedio sa azilantkinjama.

- Vala, ove današnje "klaberke" i starletice kad se pojave....Kao iz Bangladeša da su azilantkinje... Male neveste...

Danije poručuje da treba da ih ukinu, jer pojedini i ne znaju čemu služi solarijum:

- Već odu i toliko se peku u njemu, samo što se ne SAMOKREMIRAJU, Bože sačuvaj! 

Momčilo je mišljenja da će se vratiti folija i zejtin kao alternativa solarijumu, jer je kancerogeno a Slađana podseća sve devojke i žene da pored sunca postoje i krema za samopotamnjivanje:

- A, ne na roštilj tj. u solarijum - kaže Slađana.

Jedna Andrijana je otišla korak dalje i poručila da sve veštačko treba zabraniti - nokte, trepavice, obrve...

Karcinogen prve klase

Solarijum se smatra karcinogenom prve klase.  

Inače, profesorka Tiodorović je, da podsetimo, rekla za  Telegraf.rs da se više od 700 novih slučajeva melanoma dijagnostikuje na godišnjem nivou u našoj zemlji, kao i da stručnjaci beleže značajan porast melanoma u svakodnevnom ambulantnom radu. I to ne samo kod starije populacije, već i kod mlađih, a spodradično i kod dece.

- U posmatranom desetogodišnjem periodu registrovan je porast stope incidencije od melanoma kod oba pola. Procenjuje se da se više od 700 novih slučajeva melanoma dijagnostikuje godišnje, međutim, ovaj broj nije konačan s obzirom na to da beležimo značajan porast melanoma u svakodnevno ambulantnom radu, ne samo kod starije populacije, već i kod mlađih. Melanom se najčešće javlja u uzrastu od 50 do 60 godina starosti, ali se može videti i kod mlađih osoba. Svuda u svetu, a nažalost i kod nas, povećava se broj melanoma u ranijem dobu, od 18. do 29. godine, uz sporadične slučajeve i u pedijatrijskoj populaciji - rekla je prof. dr Danica Tiodorović za naš portal.

Video: Novi Tiktok trend među tinejdžerkama: Sprej za samopotamnjivanje prskaju u nos, doktori zabrinuti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    27. maj 2022 | 08:22

    Prva sam da se solarijum zabrani.Ajd' sto poludele ove devojke i ne razmisljaju,ne znam sta je sa ovim zenturacama,dal' one bar imaju gram mozga?

  • A. P

    27. maj 2022 | 08:11

    Ko se sunca krije bolje daga nije.

  • 534

    27. maj 2022 | 08:50

    Na mešalicu. Tu se najravnomernije pocrni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA