≫ 

Zrenjaninka videla zmiju u dvorištu, ubila je, pa bacila. Ali je zaboravila da je kazna za ovo 40.000 dinara!

Ubijanje je najteži akt protiv prirode, ali zabranjeno je i povređivanje, rasterivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, uznemiravanje, a naročito u vreme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije

  • 11
Natrix natrix – belouška 40.000,00 dinara Foto: Wikimedia/Wilma van Holten / observado.org,

Zrenjaninka Žužana Melegi ostala je zatečena kad je pre nekoliko dana u svom dvorištu ugledala podugačku zmiju.

- Otkud to ovde kad u Štrosmajerovoj ulici, nikada nije bilo zmija - pomislila je dok se njen pas borio sa gmizavcem.

Pas je zmiju ugrizao, a Žužana je morala alatom da je udari. Kad se izborila, zmiju je slikala, izmerila koliko je dugačka, a onda bacila.

- Prvo sam alarmirala komšiluk da ljudi znaju šta se pojavilo. Za vikend sam bila u likovnoj koloniji u Elemiru, a u ponedeljak sam nastavila da prijavljujem problem. U zoohigijenskoj službi su rekli da će pomoći, a pomogao je i komšiluk. Danas su celo pre podne bili ovde kod mene policajci, komunalna policija i zoohigijenska služba - priča Žužana za Danas.

Slike zmije koju je savladala okačila je na društvene mreže. Kaže da su poznanici reagovali i da niko nije bio ravnodušan.

- Ostala sam bez teksta koliko je ta prva zmija koju sam videla u dvorištu bila dugačka i velika. Otpuzala je u kuću pored moje, to je prazna, napuštena kuća, možda je tu leglo, ne znam. Ja sam brže-bolje zamalterisala rupu kroz koju je zmija otišla, a posle sam u dvorištu našla još jednu koju sam sredila - priseća se Melegijeva koju sugrađani znaju po lepim slikama vojvođanskih pejzaža i nekoliko murala u gradu.

Žužana Melegi očekuje da će problem u vezi sa napuštenom kućom u Štrosmajerovoj ulici, danas ulici Patrijarha Pavla, a koja sedam godina stoji prazna, biti rešen i da se zmije neće više pojavljivati.

Kaže da radnik zoohigijenske službe prilikom današnjeg izlaska na teren ipak nije ušao u plombiranu napuštenu kuću, gde su se pojavile zmije, već se dogovarao sa komunalnom policijom kako taj objekat raščistiti.

Njoj je obećano da će problem ubrzo biti rešen.

- Dok ne reše problem moji psi i ja smo na oprezu. Nije svejedno. Verujte - kaže Žužana Melegi.

Prirodnjački muzej: Uznemirujuća vest

Ubrzo nakon što je tekst objavljen u Danasu, oglasio se i Prirodnjački muzej.

- Prirodnjački muzej oseća dužnost da skrene pažnju na uznemirujuću vest o ubijanju potpuno bezopasne, a strogo zaštićene vrste zmije u Vojvodini. Ubijanje je najteži akt protiv prirode, ali zabranjeno je i povređivanje, rasterivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, uznemiravanje, a naročito u vreme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije. Kazna za ubijanje belouške (Natrix natrix), bezopasne vodene zmije sa slike iz pomenutog članka, iznosi 40.000 dinara!

- Ukoliko se desi da se zmija nađe u domaćinstvima ili podrumima, zgradama ili drugom urbanom prostoru, najbolje je kontaktirati Zoo higijenu i slične komunalne organizacije koje imaju obučenu službu za sakupljanje zmija u naseljima i njihovo vraćanje na prirodna staništa ili Zavodu za zaštitu prirode Srbije, ili u ovom slučaju, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

- Naglašavamo da u Zrenjaninu i okolini ne žive otrovne vrste. Zmije su, kao predatori i regulatori brojnosti svog plena, izuzetno važne za normalno funkcionisanje ekosistema i trofičkih lanaca. Dakle, ako naiđete na zmiju, ostavite je na miru! Ne pokušavajte da je sklonite ili ubijete, već se samo udaljite ili sačekajte da se ona skloni. Zmija se više plaši vas nego vi nje!

Napisali su i uputstvo kako da svoj dom učinite bezbednim:

- Uklonite daske, lišće i sve drugo smeće iz dvorišta. Ovakva mesta savršeno odgovaraju zmijama. Ne zaboravite da proverite podrume, tavanski prostor, šupe...

- Pregledajte svoj dom, ima li pukotina, vidite rupa gde bi zmije mogle ući. Zatvorite sve potencijalne otvore. Brzo rešenje za zatvaranje otvora je pur pena.

- Zaštitite vaš dom od glodara.

- Ukoliko ste aktivno prisutni u, i oko svog doma, uplašićete većinu zmija. Proverite vikendice i kuće u kojima boravite povremeno, pre boravka u njima.

Video: Duge su 2 metra, legla velika, u kućama su, postavljamo barikade: Čačansko naselje puno zmija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    26. maj 2022 | 15:12

    Ostavite ženu na miru i bavite se bitnijim stvarima, prvo zdravu vodu za piće da obezbedite Zrenjanincima.

  • Pera

    26. maj 2022 | 15:17

    A ako Zmija ubije tebe ko onda placa kaznu ?Možda Zmija ide na sud ili zatvor

  • Ja

    26. maj 2022 | 15:44

    A ne, čekaću da mi uđe u kuću. Juče mi je pobegla dok sam otišao po motku ali sledeći put neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA