≫ 

"Krivci izbegli sudu ovozemaljske pravde, zauvek ih optužuju poginuli": Varvarin se seća žrtava bombardovanja

Na današnji dan pre 23 godine NATO avijacija je u dva navrata bombardovala most preko Velike Morave kod Varvarina * Poginulo je 10, ranjeno 30 ljudi

  • 2
Varvarinski most - žrtve NATO bombardovanja, bombardovanje mosta u Varvarinu 1999.godine. Printskrin: Youtube/RTS

Zaborava ne sme biti, u ratu se gine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave, poručeno je sa današnjeg komemorativnog skupa povodom 23 godine od NATO bombardovanja Varvarina u kojem je 10 osoba ubijeno, a 30 ranjeno.

Na komemoraciji uz prisustvo velikog broja građana predsednica opštine Varvarin Violeta Lutovac Ðurđević rekla je da je tom tragedijom "Varvarin mapiran kao istorijska tačka na istorijskoj matrici stradanja Srbije".

Navela je da novije generacije samo naslućuju razmere bola i "u slutnji grade oprez zbog svega pretećeg, zbog ništitelja čiji mač nikako u korice da se vrati".

Svedočanstva i preživele muke naše su gorko nasleđe, koje nam pomažu da izgradimo merila po kojima procenjujemo sve, kazala je Ðurđević i poručila:

- Sigurno je, zaborava ne sme biti. Stratište snaži i volju, da ostanemo dostojanstven narod. Srbin je čovek opstajanja uprkos svemu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Општина Варварин (@opstinavarvarin)

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i boračka pitanja Milorad Kapor izrazio je zadovoljstvo brojem mladih na komemoraciji i ocenio da sećajući se prošlosti jasno trasiramo svoju budućnost.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Општина Варварин (@opstinavarvarin)

Ocenio je da je Srbija u istoriji uvek bila na pravoj strani, vodila odbrambene i oslobodilačke ratove, te da je tako bilo i 1999. godine u varvarskom bombardovanju.

Dodao je da ni nemački sudovi nisu porekli da su nemački vojnici dva puta počinili zločin raketirajući most na pijačni dan i na praznik Trojica.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Општина Варварин (@opstinavarvarin)

Kazao je i da su zločinci znali da će biti veliki broj civila tog dana na ulicama Varvarina i da je most na 200 metara od pijace i 120 metara od crkve.

Naveo je da je bilo i drugih primera uništavanja civilnih i infrastrukturnih ciljeva, a sve "radi satiranja srpskog bića".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Општина Варварин (@opstinavarvarin)

- Možda su krivci za zlodelo izbegli sudu ovozemaljske pravde, ali optužuju ih zauvek poginuli koji ih na velikom sudu večnosti čekaju da okaju svoja zlodela. Na nama preživelima je da ne dozvolimo da ovi ljudi umru. Poznato je da tokom rata može lako da se pogine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave - poručio je Kapor.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Општина Варварин (@opstinavarvarin)

Na današnji dan pre 23 godine NATO avijacija je u dva navrata bombardovala most preko Velike Morave kod Varvarina. Poginulo je desetoro, a ranjeno tridesetoro ljudi.

Video: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA