≫ 

Mali Marko (2) poginuo je u bombardovanju, ubijeno još 10 ljudi: Godišnjica velike tragedije u Novom Pazaru

U jednom trenu 11 Novopazaraca bukvalno je spaljeno, a još 20 ih je teže i lakše povređeno * U Beogradu poginula jedna osoba, devet povređeno

  • 6
marko i vladan simic novi pazar nato bombardovanje Foto: Privatna arhiva

Centralna novopazarska Ulica Stefana Nemanje bila je puna ljudi, naročito dece, bio je lep, prolećni dan, 31. maj 1999. Idilu su poremetili zlokobni zvuci iz pravca Kosova i Rogozne. Začuli su se avioni, a odmah potom i strašna eksplozija.

Razorni NATO projektil, kažu težak više od pola tone, bačen je tada. Direktno su pogođeni ulaz u stambeno-poslovnu zgradu kombinata "Raška", prodavnica i mesara. U jednom trenu 11 Novopazaraca bukvalno je spaljeno, a još 20 ih je teže i lakše povređeno. Neki od njih su i danas invalidi, pisale su "Večernje novosti".

- Bio sam u pogođenoj prodavnici. Strahoviti potisak kroz izlog me je izbacio na ulicu, a ostao sam živ samo zahvaljujući sreći, jer sam se u trenutku eksplozije nalazio iza jednog stuba. Sve je gorelo i mirisalo na smrt. Video sam oblak prašine i dimno-vatrenu pečurku i čuo jauke poznanika i prijatelja. Nažalost, za Raca Vranića, Dragana Simovića, dvogodišnjeg Marka Simića i njegovog oca Vladana, koji su takođe bili u istoj prodavnici, nije bilo spasa. Mladić Đorđe Pantović nastradao je u svojoj mesari, a neki su poginuli ili su ranjeni na ulici. Nikada neću zaboraviti te potresne slike - ispričao je za Novosti Novopazarac Mićo Janković, pitajući se zašto je NATO gađao narod na ulici i ubijao nedužne ljude i decu.

Dejan Simić, brat pokojnog Vladana i stric malog Marka Simića, ispričao je pre nekoliko godina da su otac i sin svratili u prodavnicu strica da nešto uzmu i da se sklone dok avioni ne prođu.

- Tu su, nažalost, i nastradali. Mali Marko ubijen je u očevom naručju, našli smo ih zagrljene. Bio je prelepo dete. Danas bi imao 22 godine i verovatno bi studirao i pripremao se za poziv lekara, pravnika ili inženjera. On je jedna od najmlađih žrtva NATO. Kako vreme prolazi, sve nam je teže, a rane i dalje bole - rekao je tada Dejan Simić, brat pokojnog Vladana i stric malog Marka Simića.

Volgina, groblje, Velika Moštanica...

Istog dana raketirane su privatne kuće u Ripnju i Volginoj ulici na beogradskoj Zvezdari. Poginula je jedna osoba, dok je devet povređeno.

Na meti je bio i predajnik Radio Beograda u Zvečkoj kod Obrenovca, po ko zna koji put su na udaru bila elektroenergetska postrojenja, a projektili su padali i po rejonu sela Velika Moštanica.

Uništeno je i teško oštećeno više od 100 grobova i nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Prištini.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA