≫ 

Istraživanje o seksualnom uznemiravanju među studentima: Najčešće je verbalno, ima i ucenjivanja i proganjanja

U narednom periodu će se preduzeti konkretne mere kako bi se adekvatno zaštitila žrtva uznemiravanja, a zlostavljač sprečio u daljim postupcima

  • 0
Seksualno uznemiravanje, muškarac, žena, ruka, rame Foto: Shutterstock

Kada su se u javnosti pojavili slučajevi seksualnog uznemiravanja u akademskom svetu, otvorilo se pitanje koliko je ovaj fenomen prisutan na fakultetima. Ove godine je sprovedeno istraživanje na tu temu na Filozofskom fakultetu i Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu.

- Istraživanje je uključivalo fokus grupe sa studentima oba fakulteta, a potom i anketno istraživanje na velikim uzorcima studenata i zaposlenih i ono što smo zapravo utvrdili jeste da ovaj problem postoji, dakle studenti su izveštavali najučestaliji oblik seksualnog uznemiravanja verbalno, potom neverbalno uznemiravanja, a u nešto manjim procentima dolazi ucenjivanje, zatim proganjanje, uznemiravanje putem savremenih tehnologija i potom zlostavljanje - kaže doc. dr Bojana Bodroža, docentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ovaj projekat šalje snažnu poruku, a to je svesnost problema i spremnost na razgovor o toj osetljivoj temi, kao i na pronalaženje rešenja.

- Važno je da kroz pravilnik ako je to doneo Filozofski fakultet iskažemo pre svega institucionalnu brigu onima koji mogu biti žrtve nasilja verbalnog, neverbalnog i na kraju onog najbrutalnijeg. Ovo je jedna snažna poruka, ja verujem da ćemo posle ovoga biti mnogo jači bez obzira na zakonsku regulativu koja predviđa zaštitu. To je jedan fokus na možda jedan najintenzivniji gubitak samopoštovanja i nešto što može nekog odvratiti da studira ukoliko bismo ćutali i prepustili to inerciji samih događaja - ističe prof. dr Zoran Milošević, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

- Ovakvo istraživanje nije prijatna stvar, zato što je to pogled u ogledalo. Treba videti i markirati problem, a onda obavestiti širu zajednicu i reći da je ovo tema sve vreme važna uprkos tome što sada zasenjuju ovu vest i ovo istraživanje vesti o ratu nestašicama itd. Ali ljudsko dostojanstvo je nešto što se mora štiti svaki dan - kaže prof. dr Ivana Živančev Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na osnovu analiza istraživanja, u narednom periodu će se preduzeti konkretne mere kako bi se adekvatno zaštitila žrtva uznemiravanja, a zlostavljač sprečio u daljim postupcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA