≫ 

Uznemirujući podatak: Dve trećine srednjoškolaca je doživelo vršnjačko nasilje i svaki drugi đak osnovne škole

Dačić i Ružić upozoravaju da se vršnjačko nasilje događa često

  • 3
Škola deca vršnjačko nasilje school violence Foto: Shutterstock

Slučajevi digitalnog nasilja u Srbiji nisu tek sporadični, individualni slučajevi. Skoro svaki takav slučaj je u stvari vršnjačko nasilje i doživelo ga je čak dve trećine srednjoškolaca, upozorio je prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić na konferenciji o digitalnom nasilju u Narodnoj skupštini Srbije.

- Podaci koje smo dobili uoči ove konferencije su više nego zabrinjavajući. Skoro svaki slučaj zabeleženog digitalnog nasilja je ustvari – vršnjačko nasilje. Nasilje na internetu doživelo je čak dve trećine srednjoškolaca i svaki drugi đak osnovne škole. To su užasavajući podaci i oni jasno kažu da je cela naša mlada populacija praktično bila izložena nekom vidu nasilja u digitalnom prostoru - rekao je Dačić.

- Ovo, dakle, nisu sporadični incidenti, a još manje su pojave za koje možemo da pomislimo da su prolazne i da će nestati kao što su i došle. To se neće desiti. Digitalni svet je za naše mlade ljude svet u kojem oni žive. U njemu su se čak i školovali u poslednje dve godine, silom prilika zbog pandemije korone. U njemu pronalaze mnogo korisnih stvari, u njemu uče, obrazuju se, upoznaju svet oko sebe. Ali tu se i zabavljaju, traže razonodu i, nažalost, dolaze u rizične situacije za koje nisu pripremljeni - dodao je Dačić.

Kako je rekao, može još mnogo toga da se uradi da se bezbednost dece podigne na viši nivo, da se brine o njihovoj bezbednosti na ulici, u saobraćaju, na sportskim terenima, svuda gde je takozvani realni život.

- U proteklom periodu naše društvo i posebno naše državne institucije veoma ozbiljno su se pozabavile ovim problemima i moram da kažem da imamo dobre pomake. Zaštita dece i njihova bezbednost jedan je od prioriteta i u radu Vlade koja ima svoj Savet za prava deteta, time se bavimo i u Narodnoj skupštini, kako kroz Odbor za prava deteta čiji sam predsednik, tako i u drugim našim radnim telima. Tu je i čitav niz drugih vladinih i parlamentarnih radnih tela, koji svi zajedno sinhronizovano rade na programima i na merama za zaštitu naše dece od digitalnog nasilja.

Tu su i nove kampanje, servisi za podršku žrtvama nasilja, mnoge akcije kojima se skreće pažnja na ovaj problem.

- Tu su naravno i akcije naših organa unutrašnjih poslova i pravosuđa na otkrivanju i suzbijanju svih vidova digitalnog nasilja, a naročito dečije pornografije. Ali i pored svega ostaje veliki prostor gde možemo i gde moramo da kao društvo pokrenemo sve da zaštitimo svoje najmlađe od svih rizika sa kojima se sreću u virtuelnom svetu. Sve dok taj rizik ne bude sveden na nulu, mi ćemo kao društvo imati ogromnu brigu i veliku i važnu dužnost koju moramo da ispunimo. Ja sam uveren da ćemo ići ka tom cilju još brže i efikasnije, i to zajedno kao i do sada, jer ovu dužnost samo tako i možemo da obavimo - kaže Dačić.

- Država to ne može sama, ne možemo ni mi kao pojedinci, ni škola, ni nevladin sektor, niko ne može ovome da se suprotstavi sam, bez saradnje sa svima ostalima. Uveren sam da će i buduća Skupština i naredna Vlada nastaviti da budu centri u kojima će da se okuplja naš zajednički trud da se još energičnije borimo za bezbednost naše dece. U tom smislu, i ovu današnju konferenciju vidim kao važan deo tog našeg zajedničkog napora i siguran sam da ćemo i posle današnjeg dana bar za korak biti bliži ostvarenju našeg zajedničkog cilja, a to je puna bezbednost naše dece u digitalnoj sferi.

Ministar prosvete Branko Ružić podsetio je na sisteme za prevenciju i borbu protiv nasilja, među kojima je i platforma "čuvam te", na kojoj roditelji i đaci mogu dobiti sve potrebne informacije.

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    1. jun 2022 | 10:44

    Dozivela krajem osnovne, psiholog skolski rekao to je samo pubertet, razumi ih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA