≫ 

Kosovska policija zabranila sveštenicima da služe liturgiju u crkvi u Prištini: I vernicima zabranjen ulaz

Ni vernicima, ni sveštenstvu nije dozvoljeno da priđu pravoslavnoj crkvi Hrista Spasa u Prištini

  • 10
Saborna crkva u Prištini, Saborna crkva Hrista spasa Foto: Wikimedia/Endrit.mstf

Pripadnici Kosovske policije zabranili su jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana.

Kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju. Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija.

- Jutros oko pola 5, sveštenstvo iz crkve Svetog Nikole je krenulo da služi svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini, međutim, nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, nakon čega je veći broj policajaca, jedan korodon od osam policajaca bio kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju - priča otac Staniša za Kosovo online.

Otac Staniša navodi da su sveštenici sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole.

- Oduzevši nam dokumenta, morali smo da se vratimo nazad u crkvu Svetog Nikole. Vladiku Teodosija smo već obavestili o slučaju i bili smo primorani da liturgiju za Spasovdan održimo u crkvi Svetog Nikole. Nisu nam dozvolili, Srbima, koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač, i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira što imamo odluku suda, da je hram pod patronatom crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dali - kazao je paroh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Распучин

    2. jun 2022 | 08:47

    Могу како хоће, али не и докле хоће! Догодине у Призрену!

  • Mićo

    2. jun 2022 | 09:36

    KOSOVO JE SRBIJA!!! Doći će dan kad ćemo šiptarima naplatiti za svo zlo koje su nanijeli Srpskom narodu i SPC!

  • Mina

    2. jun 2022 | 08:50

    Zadnji potezi ocajnika,pitanje je ipak koliko jos nasi to mogu da trpe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA