Gde su atomska skloništa i u kakvom su stanju: Subotica dobila odgovore, a došla i do samih vrata

Izdata skloništa koriste se u različite svrhe, a najčešće kao magacini, video igraonice, kafe klubovi...

  • 0
Atomska skloništa, Subotica Foto: Subotica.com

Dvojica Subotičana u kratkom roku uputila su redakciji Subotica.com identično pitanje - ko je zadužen za održavanje skloništa u gradu i da li su ona u funkciji? Oni su ova pitanja uputili JP "Skloništa" i dobili odgovor da ovo preduzeće upravlja sa dvadeset skloništa na teritoriji Subotice.

- Naše preduzeće osnovala je Vlada Srbije u cilju obavljanja delatnosti organizacije, izgradnje, održavanja i tehničke kontrole javnih i blokovskih skloništa na teritoriji naše zemlje. Sve podatke o skloništima, koja su u nadležnosti našeg preduzeća, dostavljamo MUP-u R. Srbije, Sektoru za vanredne situacije koji je i nadležan za vršenje inspekcije nad sklonišnim fondom. Njihova uloga je i u organizaciji izrade planova sklanjanja stanovništva, koje izrađuju lokalne samouprave. One su zadužene za postupanje po tim planovima,organizaciju sklanjanja i organizaciju ljudstva zaduženog za sprovođenje zadataka sklanjanja stanovništva - navodi u pisanom odgovoru Nebojša Stojanović, direktor JP "Skloništa".

Iz ovog preduzeća objašnjavaju da je, na osnovu zakonskih odredbi, u mirnodopskim uslovima moguće davanje u zakup javnih i blokovskih skloništa, te da su u tom slučaju zakupci u obavezi da o svom trošku održavaju ove prostore.

- Javno preduzeće za skloništa ovlašćeno je da vrši tehničku kontrolu i redovnu kontrolu korišćenja i održavanja zakupljenih skloništa, instalacija, uređaja i opreme u njemu. Izdata skloništa koriste se u različite svrhe, a najčešće kao magacini, video igraonice, kafe klubovi, muzički studiji, za skladištenje humanitarne robe i drugo.

Skloništa koja se koriste u mirnodopske svrhe, u slučaju proglašenja vanredne situacije se mogu isprazniti, sok se u slučaju proglašenja vanrednog ili ratnog stanja moraju isprazniti.

- U ovom slučaju, štab za vanredne situacje određuje rok u kom se skloništa moraju isprazniti i osposobiti, a taj rok ne sme biti duži od 24 časa. Po tome, sva skloništa kojima upravljamo biće u funkciji vanredne situacije, odnosno vanrednog ili ratnog stanja ukoliko nadležna tela tako procene i zatraže od Javnog preduzeća za skloništa - zaključuje Stojanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA