≫ 

4 mladih otišlo iz Dečjeg sela, ali to nije retkost: Njihove sudbine su potresne, a oni gladni ljubavi

Većini javnosti je misterija ko su deca koja borave u Dečjim selima, kako žive tamo i kako im je uopšte tako lako da pobegnu

  • 6
Dečije selo Foto: Shutterstock, Google Maps

Četvoro tinejdžera otišlo je 30. maja iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici. U međuvremenu, oni su pronađeni. Devojčica J. Š. pronađena je u Beogradu, a ostalo troje u Leskovcu. To, isprva, nije izazvalo veliku paniku, jer su bekstva ove dece česta. Međutim, kada se ceo dan nisu vratili u Selo, koje je njihov jedini dom, alarmirani su policija i mediji.

Većini javnosti je, pak, ostala misterija ko su deca koja borave u Dečjim selima, kako žive tamo i kako im je uopšte tako lako da pobegnu.

U Dečja sela deca stižu iz cele Srbije i to po nalogu centara za socijalni rad. Izmeštaju se iz svojih bioloških porodica zbog zanemarivanja, zlostavljanja, nebrige roditelja. A mnogi od njih roditelje i nemaju.

Život u ovim selima odvija se uglavnom u jednospratnim kućama i cilj je da bude što više nalik pravoj porodici. Deca imaju SOS mamu ili SOS tatu, odnosno svoje staratelje sa kojima žive u tim kućama, zajedno se odlučuje šta se kuva za ručak, ide se u nabavku, bioskop, šetnje, kod lekara, na roditeljske sastanke...

Ipak, pravu roditeljsku brigu i ljubav teško je nadomestiti. Ali sem te dece, to u svojoj duši niko ne može ni da nasluti kako je.

Dovoljno je pomenuti kratku izjavu Mirka Jankelića, direktora Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, kojom je opisivao želje dece tokom vanrednog korona stanja.

- Pitali su je l' mogu sad palačinke i u devet uveče. Posle devet kod nas nema kuhinje. Onda su tražili da internet bude 24/7, jer im se inače gasi u deset uveče da ne bi ometao spavanje - ispričao je tada Jankelić.

U selu je tada bilo 100 štićenika, od tri do 24 godine. Njih 85 je živelo baš u selu, dok su studenti bili po stanovima. Čak i kad postanu punoletni, ovi tinejdžeri imaju podršku sela dok koliko-toliko ne postanu samostalni i ne stanu na noge.

Donacija uvek ima, ali teško da je ovoj deci išta potrebnije od ljubavi i pažnje.

Zato njihova bekstva nisu retka - njihova traganja za članovima rodbine koji bi ih možda primili, za prijateljima kod kojih bi prespavali, simpatija s kojima se bar na kratko osete kao i sva druga deca.

Podsetimo, 30. maja iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici nestali su J. Š., Andrijana Mandić, Mejra Dikulić i Stefan Tadić. Sve tri devojčice imaju 13 godina i idu u 7. razred osnovne škole.

- Oni su dobra deca, ne puše, ne piju, nisu nasilni. Devojčice su takođe i jako lepe. Andrijana je plavokosa i ima plave oči, Mejra je crnokosa, a Jana smeđa - priča izvor Telegrafa blizak deci.

J. Š. je pronađena danas oko 16 sati, na sigurnom je i nije povređena. I sva druga deca su živa i zdrava, kako nam je rekla nastavnica jednog od njih.

Video: Kamion sa peskom survao se na dečije igralište: Vozač povređen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😘

    2. jun 2022 | 22:45

    Deca su nam inace ,,gladna,,ljubavi. U ova jeziva vremena gde je prioritet materijalno,zaboravljamo na ono sto nam svima nedostaje. Iskrenost,dobrota,ljubav,postenje

  • SetFun

    2. jun 2022 | 21:21

    Ok ljudi,ovo selo me plasi.Izgleda previse uredjeno i izolovano.Deluje kao neki tajni oedofilaki projekat kao onaj sa Epstejnovim ostrvom.Ko zna sta se tu radi.Jadna deca.

  • Rada

    3. jun 2022 | 04:13

    Mislim da je ovaj koncept, ovog sela, dobar za kategoriju ometenih u razvoju, i onih koji ne mogu da se brinu o sebi. Jer mladi, oni zele da budu u gradu, tamo gdje su desavanja. Ovaj koncept je zamislio neko ko nije mlad, ko ne poznaje psihologiju mladih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA