Uznemiravajući podaci: U Srbiji je 9 odsto žena izloženo seksualnom uznemiravanju, 45 odsto se plaši silovanja

Trećina žena doživela neki oblik nasilja u javnom prostoru i ništa nije uradila

  • 1
Silovanje nasilje napad devojka žena krađa Foto-ilustracija: Shutterstock

U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, a 9,2 odsto ispitanih izloženo je nekoj formi seksualnog uznemiravanja, nasilja ili čak silovanja, pokazuju danas predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, Milana Rikanović, navela je da 76 odsto žena kaže da su same zaslužne za svoju bezbednost što, kako smatra, znači da žene ne veruju institucijama, da se oslanjaju na sopstvene strategije i same prave načine kako da sebe ne dovedu u nebezbednu situaciju.

- To nam dodatno potvrđuje zašto mi ne koristimo javne prostore na iste načine, rekla je Rikanović na konferenciji u Etnografskom muzeju u Beogradu a javljaju Novosti.

Navela je da je trećina žena doživela neki oblik nasilja u javnom prostoru i ništa nije uradila, odnosno nije tražila zaštitu državnih institucija.

Rikanović je poručila da odgovor na nasilje u javnom prostoru i na bilo kakvo nasilje nad ženama i devojčicama zahteva zajednički pristup.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović je rekla da su pitanja prevencije i zaštite žena i devojčica, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i borbe protiv svakog vida nasilja tema kojoj je država Srbija posvećena.

- Ovo je društveni, globalni fenomen sa kojim se sve države sveta bore. Srbija je, što pokazuju sva dokumenta, istraživanja i izveštaji, snažno posvećena kada je u pitanju zakonodavni mehanizam, istakla je Božović.

Dodala je da smo među prvim zemljama usvojili Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope, da dobijamo sve pozitivne preporuke i iz Ujedinjenih nacija, da smo usvojili Strategiju borbe protiv nasilja 2021-2025. godine...

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Matija Ristić je rekla da su, osim zakonodavnog okvira, od izuzetne važnosti lokalne samouprave i njihove institucije, kao i komunalna infrastruktura počev od saobraćajne infrastrukture, osvetljenja...

- Želim da pošaljem poruku da smo svi zajedno u ovome, i država i nevladin sektor i pomoć ambasada...od lične etike, individualne odgovornosti do povećanja svesti i zajedničke odgovornosti, rekla je Matija Ristić.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud je rekla da kao žena, ambasadorka i kao majka, saoseća sa svakom ženom koja je imala iskustvo rodno zanovanog nasilja. Navela je da je većina naših komšinica, koleginica, prijateljica nažalost doživela nasilje na ulici, u parku, na pijaci, u javnom prevozu ili kod kuće, a da mnoge od njih nisu spremne da to podele sa drugima jer, kako je kazala, osećaju stid i nemaju poverenje da će ih neko zaštiti ukoliko progovore, da će se nešto promeniti na bolje.

- Ovim istraživanjem pokušavamo to da promenimo, istakla je ambasadorka Meklaud.

Istraživačica i autorka analize Kosana Beker je rekla da se žene i devojčice osećaju prilično nebezbedno u javnom prostoru gde je, dodala je, mnogo njih bilo izloženo različitim vrstama nasilja i neprijatnosti.

- U našem uzorku imali smo oko devet odsto žena koje su bile silovane ili su doživele pokušaj silovanja, znači do tih najtežih oblika nasilja koje može da se desi u javnom prostoru, ali tu su i stvari tipa dobacivanje u javnom prevozu, da se neko ''zalepi'' za vas, zviždanje, trubljenje..., navela je Beker.

Rekla je da su preporuke podelili u nekoliko setova, ali da je ključno da se javni prostori učine bezbednijim za devojčice i žene.

- Veliki set preporuka se odnosi na lokalne samouprave, da svaka od njih u svom domenu uradi sve što može kako bi se svako od nas osećao bezbedno ili bezbednije nego što se trenutno oseća, rekla je Beker.

Kako je dodala, među idejama koje su ispitanice navele je da se u svakom mestu znaju tačno mesta gde se osećaju nebezbednije i da se na tim lokacijama poveća broj policijskih patrola, da se u gradske prevoze uvedu panik tasteri...

Konferencija je realizovana u okviru projekta "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA