≫ 

Snažna oluja stiže u ovih 5 mesta u Srbiji: Nevreme će trajati naredna četiri dana u celoj zemlji

RHMZ je izdao i upozorenje i najavu

  • 4
grmljavina, munja, nevreme, kiša Foto: Pixabay

Nakon sunčanog i tropskog dana u severnoj Srbiji nebo se od jutros "crni" sa zapada. Kiša je prošla kroz Srem, zahvatila Sremsku Mitrovicu i Šabac, i Inđiju, Obedsku baru, i Pančevo.

- U narednih sat vremena na području jugozapada i jugoistoka Srbije mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom - najavljuje RHMZ (ovo se odnosi na vreme posle 14 sati)

Radarska slika Radarska slika u 9.30 sati, Printskrin: RHMZ

Inače, na snazi je i upozorenje na pljuskove i grmljavinu za naredna četiri dana za celu Srbiju.

Grmljavina Grmljavina, oko 9.40 Printskrin: Lightning Maps

- Pljuskovi i grmljavine koji se očekuju danas i sutra (8. i 9. juna 2022.) lokalno će biti praćeni gradom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme. U petak i subotu (10. i 11. juna 2022.) padavine će se intenzivirati, pa se mestimično očekuje od 30 do 60 mm kiše za 24 h.

Detaljna prognoza našeg istaknutog meteorologa Đorđa Đurića:

Do kraja sedmice česte padavine, moguće i obilnije, a biće uslova i za grmljavinske nepogode. Stabilizacija vremena sledeće sedmice

Nakon jučerašnjeg sunčanog i pravog letnjeg dana, uz temperature oko 30°C, noć iza nas već je donela jače pljuskove sa grmljavinom zapadnim i jugozaapdnim predelima Srbije, Podrinju, Mačvi i Sremu, a ponegde je bilo i jačih grmljavinskih oluja. Ovog jutra i prepodneva kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom ima širom severnih i zapadnih predela Srbije, naročito na području Vojvodine, Mačve, Podrinja, Kolubarskog okruga, Pešteraske visoravni, delova Šumadije, Pomoravlja i Braničevskog okruga. U ostalim predelima i dalje je suvo, na jugoistoku sunčano. U košavskom području duva pojačan jugoistočni vetar.

I u nastavku dana širom Srbije biće promenljivo oblačno, toplo, veoma sparno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i obilnijim padavinama, naročito posle podne i uveče. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

Vreme u četvrtak i petak

Tokom četvrtka i petka preko Srbije premeštaće se ciklon, pa će širom zemlje i dalje biti promenljivo oblačno i veoma nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i obilnijim padavinama, naročito posle podne i uveče. Kao u tokom srede i u četvrtak i u petak padavine neće biti ravnomerno raspoređene i njihova količina značajno će se menjati od mesta do mesta, tako da na jednoj lokaciji mogu pasti veoma obilne količine, a nedaleko svega par kapi. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan. U toku večeri vetar u skretanju na istočni i severoistoični. Maksimalna temperatura biće slična današnjoj, uglavnom od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C. Zbog povećane vlažnosti vazduha i niskog vazdušnog pritiska, očekuje se veoma sparno, pa će i biometerološka situacija biti veoma nepovoljna.

Kakvo će biti vreme za vikend?

U petak i u subotu centar ciklona nalaziće se iznad Grčke, pa će se nad našim područjem uspostaviti severno i severozapadno strujanje. U svim predelima Srbije u petak i u subotu očekuje se umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a očekuju se i obilnije padavine. Severozapadni vetar biće u pojačanju i u subotu će biti jak. Maksimalna temperatura biće od 21°C na jugu do 29°C na severu Srbije, u Beogradu od 25 do 27°C.

U nedelju će na severu Srbije biti suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima će zbog uticaja ciklona sa jugoistoka i iz oblasti Crnog i Egejskog mora, ali i zbog prisustva ciklona na visini, biti promenljivo oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 22°C na jugu do 26°C na severu Srbije, u Beogradu do 25°C.

U ponedeljak će ojačati termički greben na visini sa jugozapada i uslediće priliv toplije vazdušne mase, a očekuje se i postepena stabilizacija vremena. U ponedeljak u većem delu Srbije biće pretežno sunčano, dok se nešto više oblaka očekuje na jugu i na istoku i u tim predelima sredinom dana i posle podne biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Od utorka sunčano i toplije, a maksimalna temperatura sredinom sledeće sedmice biće oko 30°C.

Dakle, narednih dana očekuje nas veoma nestabilno vreme sa čestim padavinama. U većini predela palo bi od 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, na nekim lokacijama i preko 60-70 mm, a padavine će naročito značaiti poljoprivrednim i ratarskim kulturama i to naročito u predelima koji su se u prethodnom periodu odlikovali sušnim periodom. Zbog očekivanih grmljavinskih oluja i nepogoda, treba biti oprezan na otvorenom, ali i u saobraćaju. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperture za ovo doba godine od 23-24 do 27-28°C, vidimo da će one u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, ali zbog povećane vlažnosti vazduha biće izražen osećaj sparine.

Najnovije vesi iz Srbije čitajte klikom na ovaj link SRBIJA

Najnovije vesti iz Jetseta čitajte klikom na ovaj link JETSET

Najnovije vesti iz Biznisa čitajte klikom na ovaj link BIZNIS

Video: Nevreme se ponovo obrušilo na Arilje i okolinu: Razmere štete su sada već katastrofalne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. jun 2022 | 10:48

    Nedelju dana ista prognoza, a od nepogada i oluje nista. Valjda ce danas da ubodu. Ovako i ja mogu da budem meteorolog.

  • Gaga

    8. jun 2022 | 10:10

    Kakva oluja u Indjiji??? Padala kiša 10 min!

  • Bhm

    8. jun 2022 | 10:32

    Posao stoji već 3 nedelje,meni ne preostaje nista drugo nego pravac kafana do nedelje....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA