Filmska otmica dece u Beogradu: Otac ih uzeo od bake i deke, bez dozvole majke odveo mališane u Hrvatsku

Do otmice je došlo na dan kada je Ana konačno dobila starateljstvo nad svojom decom

  • 1
Ana Landeka, Sigurna kuća, otmica dece Printscreen: RTS

Godinu dana Ana Landeka je sa decom od sedam i pet godina u Sigurnoj kući u Beogradu. Isto toliko čeka i epilog brakorazvodne parnice i odluku o dodeli starateljstva. U nedelju uveče je, kako kaže, njen bivši suprug nasilno uzeo decu iz automobila u kojem su bila sa dedom i odveo ih u Hrvatsku.

Čekajući odluku suda o starateljstvu, štićenica Sigurne kuće Ana Landeka dočekala je, kako kaže, da joj bivši suprug kao u filmskoj otmici odvede decu iz Beograda. Već tri dana ne zna ni gde su ni kako su, ali zna da ih je otac u nedelju noću odveo iz Srbije u Hrvatsku.

- U 20.20 me zvao tata, pošto mi po pravilu moramo do 21 sat da budemo u kući. Kaže evo nas, pakujemo se u kola i krećemo za minut, vidimo se uskoro. U 20.28 tata zove i urla "zovi policiju, oteo nam je decu iz auta na putu smo, jurimo ga kolima, zovi, beli 'fijat, beogradske registracije'" i tog trenutka smo odmah zvali policiju - priča za RTS štićenica Sigurne kuće i majka dvoje dece.

Danas je sud Ani dodelio starateljstvo nad decom. Kasno, poručuje koordinatorka Sigurne kuće i pita kako su deca, sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije, prešla granicu bez putnih isprava koje su kod majke. I ona je tražila od policije da Domagoju Landeki ne dozvoli prelazak granice.

- Kad je rečeno da se zatvore, bilo je devet sati uveče, a kad je prešao granicu bilo je jedan sat noću. Prema priči koju ja znam, granica je bila otvorena, rampa je bila podignuta, njega na našoj granici niko ništa nije pitao i prošao je granicu, na hrvatskoj granici su mu navodno nešto pogledali dokumenta, ali se postavlja pitanje kako je hrvatska granica mogla da pusti nekoga ko nije imao pečat sa naše granice - navodi Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja RTS-a u vezi sa ovim slučajem. Sa druge strane, hrvatska policija tvrdi da nije bilo zakonskih prepreka da otac sa dvoje dece nad kojima, kako tvrde, ima starateljstvo, pređe granicu i nastavi putovanje.

- Hrvatska policija je nad hrvatskim državljaninom i njegovo dvoje dece, takođe državljanima Hrvatske, sprovela graničnu kontrolu na prelazu Tovarnik 6. juna u noćnim satima. Tokom granične kontrole i proverama putem međunarodne policijske saradnje, utvrđene su sve relevantne činjenice, te nije bilo zakonskih prepreka da otac, sa decom, nad kojima ima starateljstvo, nastavi putovanje - ističe MUP Republike Hrvatske.

Tužilaštvo pokrenulo istragu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi informacije i podatke u vezi sa slučajem otmice dece od strane oca i o tome u što kraćem roku dostavi izveštaj tužilaštvu koje će na osnovu dobijenih podataka odlučiti da li ima elemenata krivičnog dela, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Tužilaštvo je tražilo da se dostave sve odluke u vezi sa decom, rastavljenim supružnicima, ali i da se utvrdi kako i na koji način je otac oduzeo decu.

Zbog brojnih propusta, sličan slučaj dogodio se i pre tri godine. Posle višegodišnje borbe i angažovanja Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Slavici Burmazović vraćeno je troje dece koje je njen bivši suprug odveo u Tursku bez njene dozvole.

Video: Ovako je 40-godišnjakinja otela bebu iz porodilišta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    9. jun 2022 | 00:21

    Koji je maneken na Sidu? Ne oglasava se MUP. Radio neko sa ne odgovoran jer ima dobru zaleđinu i ne osjeca se da treba biti odgovoran na svom poslu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA