Srbi iz Gračanice hoće da prodaju kuću Albancu da plate sinu harmoniku: Gde god se pojavi, Sava uzme nagradu

Ponosni roditelji svega su se odrekli da bi Savi omogućili normalno školovanje. Na red je došla i veća harmonika, zbog koje su roditelji spremni da prodaju i kuću na 50 metara od manastira

  • 49
Sava Zdravković, harmonika Foto: Privatna arhiva

Ono što je Stefan Milenković kao dete stvarao na violini, danas Sava Zdravković (17) iz Gračanice čini sa harmonikom. Njegove nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima ne prestaju da se nižu, jer gde god da se pojavi, on osvoji medalju.

Ponosni roditelji svega su se odrekli da bi Savi omogućili normalno školovanje. Sada je na red došla i veća harmonika, zbog koje su roditelji spremni da prodaju i kuću na 50 metara od manastira Gračanica, za koju se interesuje jedan Albanac.

Kako bi sprečili prodaju i njihov odlazak sa Kosova i Metohije, opština Gračanica u saradnji sa Eparhijom Raško-Prizrenskom uz blagoslov Vladike Teodosija, prva je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za kupovinu harmonike. Do sada je prikupljeno 4.000 evra i nedostaje još 8.000.

Savin tata Radovan privatno radi kao mehaničar, ali je oboleo nakon što je imao infarkt, a majka je nezaposlena. Imaju i još jednog sina za čiju se budućnost bore. Ipak, spremni su da urade sve što je do njih da podrže Savin talenat.

- Savi je krenulo baš dobro još u nižoj muzičkoj školi u Gračanici. Videli su njegov talenat i podsticali ga da radi. Dve i po godine smo svaki vikend išli kod majstora u Nišu na dodatne časove. Samo smo u jednom pravcu prelazili po 150 kilometara - priseća se otac Radovan.

Sava, dodaje, i danas naporno radi. Radnim danima svira do četiri sata, a vikendom čak 10 sati.

Učenik je Srednje muzičke škole u Požarevcu, gde živi kod tetke, a planira da po završetku upiše Akademiju. Najviše bi mu značilo da ima neku stipendiju kao podsticaj za sjajne uspehe koje postiže.

Ovo su samo neke od osvojenih nagrada:

- Međunarodno takmičenje u Knjaževcu, prvo mesto

- Međunarodno takmičenje u Beogradu, drugo mesto

- Međunarodno takmičenje u Paranicu, drugo mesto

- Međunarodno takmičenje u Soko Banji, narodna muzika, drugo mesto

- Međunarodno takmičenje u Jagodini, drugo mesto

- Međunarodno takmicenje u Leskovcu, prvo mesto

- Međunarodno takmičenje u Topoli, prvo mesto

- Republičko takmičenje u Zrenjaninu, prvo mesto

- Republičko takmičenje u Knjaževcu, drugo mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👍🏻

    10. jun 2022 | 20:55

    Pa posle kazite isterali nas Albanci....👍🏻

  • Vera

    10. jun 2022 | 22:04

    Kucu Albancu do manastira. Jel ovo normalno? Zbog harmonike? Sta je vama ljudi? 😌😌😌

  • NN

    10. jun 2022 | 23:21

    Mnogi su prodali supe i rupe siptarima a za te pare kupili lokale i stanove po Beogradu i ostalim gradovima i jos dobijaju pomoc kao jadna raseljena lica...gade mi se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA