Serija incidenata na Kosmetu: Obijena pravoslavna crkva, provaljeno u 11 povratničkih kuća

Ovim incidentima se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru KiM popeo na šest

  • 2
Kosovo i Metohija obijena crkva , Donja Gušterica, Novo Brdo Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Proteklog vikenda na prostoru Kosova i Metohije dogodila su se dva etnički motivisana incidenta - obijena je crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, a vandalizovano je i obijeno 11 povratničkih kuća u selu Klobukar u opštini Novo Brdo.

Pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji. Ovo je 15 napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC.

Prethodno, od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 je obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta.

Ovime se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru KiM popeo na šest.

Podsetimo, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na KiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA