≫ 

Neki domovi zdravlja već prvog dana potrošili HPV vakcinu, kako se to desilo? Poznato kad stižu nove količine

Preporučena vakcina za decu razgrabljena u delovima zemlje

  • 7
HPV imunizacija Zajedno protiv raka grlica materice Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kazala je povodom početka programa HPV vakcine u našoj zemlji, koja je ovog meseca stigla u domove zdravlja širom Srbije da je interesovanje veće nego što je očekivano, te da su predviđene količine ponegde potrošene već prvog dana.

Ona je na danas održanoj konferenciji u Beogradu rekla da je razlog tome je što je interesovanje roditelja da vakcinišu decu premašilo očekivanja struke.

- Prve količine su stigle prošle nedelje, a interesovanje je veće nego što smo očekivali. U nekim domovima zdravlja već su u prvom danu nestale vakcine. Prave se spiskovi i dodatne količine stižu već od naredne srede. Da se ne bi dešavalo da građani za džabe odlaze, obaveštavaćemo ih o dopremljenim količinama, a distribucija će biti prema planu koji pravi Batut - kazala je Radojević Škodrić uz napomenu da se nabavka preporučenih vakcina obavlja po drugačijem principu nego što je to slučaj sa obaveznim.

Dodala je i da je vakcina preporučena od 2018. godine, a da je odnedavno dostupna o trošku države. Namenjena je devojčicama i dečacima od 9 do 19 godina.

- U svetu su se neke zemlje odlučile samo za devojčice. Mi smo se odlučili da maksimalno zaštitimo zdravlje. Iako žene najčešće obolevaju, muškarci su prenosioci - kazala je.

Rizik i po dečake (muškarce)

U vezi sa rizicima po muškarce, govorila je dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kako je istakla, HPV može da dovede do premalignih i malignih promena i na ano-genitalnoj sluznici, kao i u usnoj duplji i ždrelu.

- Dečaci jesu prenosioci, ali i oni mogu oboleti od ozbiljnih bolesti: karcinomi debelog creva, penisa, usne duplje... - nadovezala se ginekolog Aleksandra Kostić iz DZ Čukarica ističući da je vakcina primarna prevencija, te da deci treba dati priliku da steknu imunitet kako u svom kasnijem seksualnom životu ne bi mogli da obole.

Ujedno navodi da veliki broj odraslih ima neki vid HPV-a, što, napominje, ne znači da će oboleti sve osobe. Uslov za to su postojanje drugih hroničnih bolesti, pad imuniteta, stresovi, pušenje...

Dve do tri doze - zavisno od uzrasta

U vezi sa potražnjom koja je nadmašila očekivanja pedijatar Aneta Jovanović iz Doma zdravlja Palilula navela je da je u prepodnevnoj smeni u tom DZ već dato 70 doza.

Na pitanje o načinu imunizacije, rekla je da se pravila razlikuju zavisno od uzrasta.

- Vakcina se daje u uzrastu 9 - 14 godine u dve doze, sa razmakom od šest meseci. U uzrastu 15 - 19 prima se u tri doze: nultog dana, za dva meseca druga i za šest meseci od prve ide treća doza - objasnila je.

Škodrić je, inače, istakla da je reč o vakcini koja je od strane SZO ocenjena kao vrlo bezbedna.

- Radi se od devetovalentnoj vakcini, koja je zlatni standard po preporuci struke. Inače se primenjuje u drugim zemljama od 2006. godine - rekla je navodeći da je prošao dug period od početka njene primene, te da je poznato na koji način deluje.

Koje su čarobne reči?

Konferenciji su prisustvovali i Gordana Plemić, direktor Udruženja "Roditelj" i državni sektetar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović, koji su apelovali na roditelje da vakcinišu svoju decu.

- Humani papiloma virus je sve sem human - istakla je Plemić, navodeći reči poznatog srspkog stručnjaka dr Srđe Jankovića.

Istakla je i podatke od 2020. godine, prema kojima je u Srbiji 450 žena preminulo od raka grlića materice, koji je, stoji u brošuri, u 99,7 odsto slučajeva povezan sa HPV infekcijom.

- Ako postoji niz bezbednosnih rizika i pretnji? Gde naći rešenje? Dve čarobne reči: snagom znanja - upitao je i odgovorio državni sekretar Radović: - Verujte u vakcinu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милан

    15. jun 2022 | 17:43

    Народе ја вас молим да само мало размислите!!! Само мало размислите!!!

  • teorija zavere

    15. jun 2022 | 18:39

    "Radi se od devetovalentnoj vakcini, koja je zlatni standard po preporuci struke. Inače se primenjuje u drugim zemljama od 2006. godine - rekla je navodeći da je prošao dug period od početka njene primene, te da je poznato na koji način deluje." - - Za ovakve izjave bi trebalo da se odgovara. Prva HPV vakcina jeste ušla u upotrebu mislim 2007. godine, ali dosadašnje vakcine su bile četvorovalentne i bivalentne. Dakle ovo je verovatno nova vakcina. Opel Astra je počeo da se proizvodi 1991. godine. Da li je model za 2022. godinu isti kao onaj iz 1991? Neka "struka" objavi kako se zove nova vakcina, ko je proizvođač, koliko dugo i kako je testirana, a ne samo "SZO je preporučio"! Svodite nauku na religiju, a to nije dobro.

  • Sara

    15. jun 2022 | 19:35

    Samo neka trose ustupam im i moju, nakon corkusa oko korona vakcine i definitivno za mene ta rec vise ne postoji a to ce vaziti i za moju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA