Domovi zdravlja puni zbog klima uređaja: Ovo su greške u korišćenju uređaja tokom letnjeg perioda

Redovno servisiranje klime jedan je od ključnih faktora, jer vazduh iz klima uređaja prenosi viruse i bakterije

  • 1
Čovek, kašalj Foto: Shutterstock

Klima uređaji su danas prisutni u gotovo svakom domu i automobilu. Iako nam značajno olakšavaju vrele letnje dane, ali su, zbog grešaka u korišćenju tog uređaja, domovi zdravlja puni.

U zdravstvene institucije zbog klima uređaja dolaze ljudi sa simptomima poput glavobolje, umora, pada koncentracije, alergije, upale sinusa.

Dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja "Savski venac" istakla je da svake godine imaju pacijente koji se javljaju sa tim simptomima, a zatim je objasnila na šta treba da obratimo pažnju, da bismo izbegli zdravstvene tegobe izazvane korišćenjem klima uređaja.

- Ne treba da bude razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature više od pet do deset stepeni maksimalno, i ne bi trebalo da vazduh iz klime duva direktno u vas. Treća važna stvar je da se prilagođavate temperaturi, znači ne treba naglo da izlazite iz klimatizovane prostorije na visoku temperaturu napolju - rekla je ona u emisiji 150 minuta na TV Prva.

Redovno servisiranje klime jedan je od ključnih faktora, jer vazduh iz klima uređaja prenosi viruse i bakterije. Zbog toga je, osim servisa, veoma bitno i redovno čišćenje filtera. Vazduh iz klime može da dovede do alergija, peckanja u očima upale sinusa.

Dr Turubatović ističe da glavobolja nastala usled izloženosti klima uređaju nije opasna, ali je svakako neprijatna, a kako kaže, nastaje samo zbog grčenja mišića vrata i ramenog pojasa.

- Jedina zaštita je redovno čišćenje klime, da vazduh ne duva direktno u vas, onda neće biti toliko glavobolja i treća stvar je da se prilagođavaju izlasku na spoljašnju temperaturu lagano - povećavaće postepeno temperaturu na klimi ili da ne izlaze naglo napolje, nego u nekom pretprostoru da ostanu pet do deset minuta, da se organizam i krvni sudovi prilagode toj srednjoj temperaturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da li

    15. jun 2022 | 16:34

    I ko servisira klime u javnom prevozu? Oseca se, niko!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA