UNICEF pokreće kampanju za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice - Tata, mama, mi smo sa vama

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji, oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije

  • 1
UNICEF Foto: ©UNICEF/UN0218096/Noorani

Porodično orijentisane rane intervencije podrazumevaju rano prepoznavanje razvojnih rizika, poteškoća i smetnji kod deteta, procenu potreba za dodatnom podrškom, i usluge podrške roditeljima da zajedno sa stručnjacima podrže optimalan razvoj i napredovanje deteta.

UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokreće akciju da se centri za rane intervencije pri razvojnim savetovalištima širom zemlje opreme asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja, transportnim sredstvima, te da se obezbedi obuka i osnaživanje stručnjaka različitih disciplina za primenu porodično orijentisane rane intervencije. Time će se omogućiti da kroz efikasan rad na terenu u porodičnom domu i vrtiću, sve porodice dece uzrasta do 6 godina sa razvojnim teškoćama i smetnjama i imaju pristup uslugama presudnim za njihov razvoj, a naročito deca koja žive van većih gradova.

UNICEF Foto: © UNICEF/UN0218156/Noorani

-Dokazano je da blagovremeno uključivanje porodice u program ranih intervencija pospešuje vraćanje u tipične razvojne tokove pre polaska u školu kod više od 70 odsto dece sa razvojnim kašnjenjima, dok ostali imaju potrebu za dugoročnom podrškom, i nakon šeste godine. Za roditelje i decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju čekanje nije opcija i zato pozivamo sve koji to mogu da se što pre uključe i daju doprinos da svaki roditelj dobije podršku koja mu je potrebna da svoje dete sa poteškoćama izvede na put - poručila je Jelena Zajeganović-Jakovljević Rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj iz UNICEF-a u Srbiji.

Kako bi deca sa teškoćama i smetnjama u razvoju, baš kao i njihove porodice, mogla da postignu najbolje rezultate u ublažavanju posledica razvojnih rizika, teškoća i smetnji, izuzetno im je važna pravovremena, celovita i zajednička podrška različitih pružalaca usluga - pedijatara, eksperata u razvojnim savetovalištima u domovima zdravlja, vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama i zaposlenih u centrima za socijalni rad.

U centrima za porodično orijentisane rane intervencije stručnjaci će, u saradnji sa roditeljima, izrađivati jedinstveni plan podrške za dete i porodicu i realizovati, što kroz redovne posete stručnjaka iz timova porodičnom domu, što kroz podršku porodici i detetu u vrtiću, kao najprirodnijim okruženjima za podsticanje razvoja i učenje. Cilj je da se dete podrži da ostvari svoje pune potencijale i da srećno i ispunjeno odrasta, da se igra i uči u okviru porodice i svojih vršnjaka.

UNICEF poziva građane i kompanije u Srbiji da se uključe u kampanju za podršku deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima tako što će uplatiti donacije na žiro račun 160-666-18, svrha uplate 0222 – Tata, mama, mi smo sa vama.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valeria Adamović

    18. jun 2022 | 17:47

    Podržavam akciju i pokretanje ovakve inicijative. Kao roditelj deteta sa smetnjama u razvoju prepoznajem značaj rane intervencije i pomoći koju mi nismo imali. Treba raditi i na tome da i deca starijeg uzrasta dobiju pomoć u vidu nekih centara. Iako smo u većem gradu gde su mogućnosti malo veće, sve se svodi isključivo na roditeljsku inicijativu i mogućnosti. Nedostatak stručnjaka je velik problem takođe, zato što naša deca nisu ono što stoji u knjigama. U svakom slučaju treba raditi na ovom problemu i to sveobuhvatno (od rođenja do njihove starosti) i dati roditeljima podršku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA